Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla bokkaféet renoveras och blir skomakeri

Annons

En av de äldsta husen i centrum. Nu är det blått och förfallet. Snart blir det rödbrunt och nyrenoverat. Och skomakarna Björkman flyttar in.

Huset på Storgatan 37 har länge stått och förfallit.
År 2006 bestämde kommunstyrelsen att det ska bevaras och renoveras och förra året bestämde de att tekniska nämnden skulle få 1,5 miljoner till renoveringen.
- Kommunen har sagt att vi ska hålla budget och vi har försökt pussla med dom kronor vi har, säger Stefan Andersson, fastighetschef på Tekniska kontoret.
Huset är ett av de äldsta i centrum. De tidigaste ritningarna är daterade 1919 och de har legat till grund för hur huset ska renoveras. Meningen är att det ska bli så likt originalet som möjligt.
Träfasaden ska bevaras och målas rödbrun, åt det bruna hållet, precis som den var 1919. På taket kommer det att bli rött tegel. Även inuti försöker man att återskapa det gamla.

Nya kunder

Entreprenören NJBygg utför renoveringen. Det blir en butik på nedervåningen och en lägenhet på övervåningen, båda kommer att hyras av skomakarna Björkman. De flyttar in den 1 oktober.
- Vi flyttar för att få större lokaler. Det kommer också att bli bättre arbetsmiljö för oss med mindre buller eftersom butiksdelen kommer att vara avskild från slipmaskinerna, säger Mona Björkman.
De berättar att de nya grannarna är positiva till att de flyttar in.
- Vi kommer att locka dit nya kunder och det gynnar de affärsverksamheter som redan finns där, säger Anders Björkman.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons