Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör projekt själva med Guldgruvan. Vi öppnar upp fredagskvällar i Folkets hus, svarar de vuxna

/
  • För första gången i Ludvika arrangerades

Annons

Det finns för lite att göra på helgerna i Ludvika om man är under 18 år. Vart tog alla festivaler vägen? Kan kommunen ge ungdomsrabatt på gym? Vad händer med Ungdomens hus Haffas? Detta och mera undrade de tiotal Ludvikaungdomar över som kom till frågestund med politikerna i Ungdomskommittén.

Vid ungdomens frågestund sade Sofia Pettersson att många ungdomar super för det finns så lite att göra på helgerna i Ludvika. Hon undrade varför Ludvika inte har likt Borlänge ett Cozmoz?
Anders Strandberg fyllde på med frågan vart blusfestivaken, Skuthamnsfestivalen och andra småfestivaler i Ludvika tagit vägen? Linn Berg tyckte det är för dyrt att träna på gym på stan. Att man inte har råd att träna om man inte sysslar med lagidrotter, som får kommunala bidrag, typ fotbollen.
En salva av frågor som politikerna i Ungdomskommittén denna kväll på Haffas svarade på. Kommunalråd Maria Pettersson svarade att när man går i djupdiskussion med ungdomar så vet de oftast inte vad de vill ha, vad de kräver av kommunen. Det mesta som spelhallar och diskotek på andra orter är anordnat av andra än kommunen. I Ludvika har ungdomen tyvärr svikit många arrangemang.
Kultur- och fritidsnämndordförande Ingvar Henriksson sade att kommunen inte engagerar sig i festivaler med inslag av öldrickning. Men Skuthamnsfestivalen är troligtvis tillbaka 2009.
VBU:s ordförande Roger Stål tyckte det var magstarkt att klaga över dyra gym när gymnasiets sporthall vid Högbergsskolan är nyrustad med nästan full gym-uppsättning maskiner och gratis för elever.
- Men ingen tränare som kan ge dig träningsprogram, då kanske man tränar fel, replikerade Linn Berg.

Händer på lovet

- Vad händer med Haffas, frågade Björn Stenstam?
- Den frågan äger ni i Ungdomsrådet. Vid Ungdomstinget i våras sades att ni själva skulle åka runt bland andra ungdomsgårdar och se vad ni vill ha. Jag har inte fått någon återrapportering, svarade Maria Pettersson.
- En arbetsgrupp är bildad, flikade Henriksson in.
Benita ”Bengan” Berg på Haffas sade att Haffas är öppen som vanligt, om någon trodde något annat. Till höstlovet ska Haffas testa 12-timmarsöppet onsdag-torsdag mellan kl 16 till 04 med munkätning, massage, eldkonstnär, band som spelar och fler olika happenings.

Sök från Guldgruvan

Yvonne Wallin, som jobbar på ungdomssidan inom kultur och fritid samt är arbetsledare för fritidsgårdspersonalen, berättade att Rock Mot Rus inte arrangerar diskon i höst på grund av minskat intresse.
Disko för låg- och mellanstadiet täcker till exempel Marnässkolan med sina danskvällar.
Rock Mot Rus och Ungdomsrådet lägger istället pengar i en pott, Guldgruvan, varifrån ungdomar själva som vill starta någon form av aktivitet/projekt - givetvis drogfritt - kan söka och få max 10 000 kronor.
- Hitta på saker själva som ni tror drar mycket folk. Vänta på någon annan. Ni här att det finns pengar, peppade ungdomskonsulent Unni Fredriksson.
Vice ordförande i social och utbildning Kjell Stenberg sade att Grängesbergs Folkets park erbjuder gratis scen för ungdomsarrangemang. Och pengar till bussar mellan Ludvika och Grängesberg går att ordna.

Fredagar på Aveny

- Arrangörsmässigt lägger vi i höst krutet på ett antal fredagskvällar då fritidsgårdspersonalen öppnar Aveny och Ludvika Folkets hus foajé med ungdomsaktiviteter typ Guitar Herou, Band Herou och storskärms-karaoke, berättade Yvonne Wallin.
- Och vill ni få en inblick i hur det är att vara arrangera vill vi hemskt gärna ha er ungdomar till hjälp med det halloweendiskotek vi i Ludvika ska anordna den 25 oktober i gillesalen för omsorgstagare från hela Dalarna, sade hon.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons