Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grangärdebor upprörs över försäljningen av Gästis

Annons

Ludvika kommun ska sälja före detta Gästgivaregården (Gästis) i Grangärde, vilket har upprört känslorna bland många Grangärdebor. Bland annat befarar man att småföretagandet i Grangärde drabbas genom och kontorsutrymme försvinner.

Det som många har varit rädda för har nu skett, enligt företagaren Joost van der Maarel i Grangärde. Kommunen ska, genom anbud, sälja Gästis. Ett hus som många har upplevt som en naturlig mötesplats i bygden, med konstutställningar, föreläsningar med mera.
Dessutom inrymmer Gästis kontorslokaler där bland andra Joost van der Maarel har sin verksamhet.

Landsbygden levande

Farhågor finns för att småföretagarna som har Gästis som bas ska bli utan lokaler genom försäljningen. Och man befarar också att försäljningen ska försämra möjligheterna för inflyttning av småföretagare till Grangärde.
Joost van der Maarel menar att Ludvika kommun glömmer bort något viktigt.
- Om man ska hålla landsbygden levande behövs det kontorsutrymme även utanför Ludvika centrum, säger han.

Kortsiktigt tänkt

Gästis har också en lång historia som en samlingsplats för allmänheten. En samlingsplats som nu riskerar att försvinna genom en försäljning.
- Jag anser att en försäljning är kortsiktigt tänkt från kommunens sida, säger Joost van der Maarel.

Besittningsskydd

Huset| drivs idag av den ideella ekonomiska föreningen Gästiskooperativet som hyr huset av kommunen. 4-5 företagare är verksamma i huset och dessa hyr lokaler via kooperativet.
Enligt kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson är inte hyresgästernas situation så osäker som de befarar.
- Som hyresgäst har man ett besittningsskydd. Ett hyresavtal löper visserligen periodvis, men jag förutsätter att de får vara kvar även om det blir en ny ägare, säger han.
Jan-Erik Eriksson berättar vidare att upprinnelsen till försäljningen var en propå från flera hyresgäster som sade sig vara villiga att köpa fastigheten.

Upprop

- Därför valde vi att gå ut med en försäljning för att ge alla en chans att lägga bud, förklarar Eriksson.
I januari-februari gick styrelsen för Gästiskooperativet ut med ett upprop, som samlade nästan 200 namnunderskrifter, beträffande en eventuell försäljning av Gästis. I uppropet betonade kooperativet vikten av att huset, vid en eventuell försäljning, förblir en samlingspunkt i Grangärdebygden och ett centrum för småföretag.

Mer läsning

Annons