Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruset sedan som täcke över giftig mark

Annons

Fabriksområdet i Fredriksberg, med utbredda föroreningar av zink, bly, koppar och arsenik, är upptaget på listan över 30 mest förorenade platserna i länet. Ny kompletterande markundersökning visar att tungmetaller ligger på ett större område än man trott. Miljöchefen Göran Eriksson i Ludvika kommun vill låta utreda att krossa fabriksbyggnaderna till grus, att lägga som lock på gifterna.

- Jag har väldigt tydligt uppfattat att Fredriksbergsborna egentligen är mer intresserad av att få ner och bort skorsten och fabriksbyggnader än att det ska börja grävas, transporteras och röras om i stora massor föroreningar, säger Göran Eriksson.

Åtgärdsutredning

När miljökontoret i kommunen ska gå vidare blir nästa steg beställning i höst av en åtgärdsutredning, svar på vilket sätt man för framtiden bäst förhindrar att miljögifter sprids.
- Utredningen får ge svar på mest miljönytta. Och till vilken kostnad.
- Jag kommer att begära att fabriksbyggnaderna tas in i åtgärdsutredningen. En idé man bör titta på är att göra grus av dem och lägga som lock över förorenade marken.
Fabriksområdet skulle utgöra själva deponin.

Golfbaneprojekt

Miljökontoret har tidigare uttalat att området, utgrävt eller som deponi, kan användas i framtiden för fritidsändamål. Detta har en grupp Fredriksbergare sett som möjlighet att skapa en golfbana ovanpå.
Rangnsells miljökonsult AB har kommit med beställd kompletterande markundersökning, med nya jordprover och undersökningar. Miljökonsulterna Anders Borgmark, Sandra Broms och Mats Tapper har kommit fram till att markytan som innehåller tungmetaller är 6000-8000 kvadratmeter större, bakom gamla Lesjöfors fjäderfabrik, ner mot kommunala reningsverket och lite varstans på fabriksområdet, än man tidigare trott. Området som måste åtgärdas är nu på 17000 kvadratmeter. 56000 kubikmeter jord beräknas vara förorenad.

Hoppas på 2009

- Det nya är större utbredning inom fabriksområdet. Tungmetallerna som ligger i massorna under Fredriksbergs cykelbanor känner vi till, säger Göran Eriksson.

När bestäms om det blir utgrävningar, deponi eller mellanting?
- När en åtgärdsutredning, bland annat vem som ska betala, är färdig. Jag har svårt att tro att något kommer igång i år. Förhoppningsvis 2009, svarar Göran Eriksson.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons