Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han räddade sjön

Annons

Det är 42 år sedan Arne Johansson och hans hustru Irene flyttade till Djupudden i Grängesberg och sjön Södra Hörken.
- Hade vi vetat hur det var ställt med sjön vet jag inte om vi hade blivit kvar, säger han.

Men de blev kvar. Och i år har Arne Johansson fått två miljöpriser för sitt långa engagemang för sjön.

- Det gick väl att bada, men det var mycket alger. Det var svårt att ro, för årorna fastnade. Och det blev ju inte bättre, säger Arne Johansson.
Han visar fotografier av sjön från slutet av 60-talet. På bilderna är sjön till stor del grön. Höjer man blicken och tittar ut över utsikten genom fönstret från hans hus, är sjön vackert blå.
Vid samma tid som bilderna togs, togs också de första stegen för att bilda en förening som skulle kämpa för sjöns överlevnad. Det var för sitt långa engagemang i denna förening som Arne Johansson fick motta Kommunens miljöpris 2007 i februari i år och Centerpartiets miljöpris i juni.

200 ton fosfor på ett år

Föreningen arbetar numera som en miljösektion inom Villaägareföreningen Ludvika-Smedjebacken.
- Anledningen till att vi startade föreningen var att Grängesbergs gruva sökte tillstånd om att släppa ut ännu mer föroreningar i sjön, berättar Arne Johansson.
Gruvan var länge motståndaren i kampen.
- Malmen i Grängesberg innehåller mycket fosfor och den måste bort för att malmen ska kunna användas, förklarar han.
- Under bara ett år (1952) släppte man ut 200 ton fosfor. Det vore miljövänligt om det hade skett över en period på 2 000 år.
Till sjöns övergödning bidrog även utsläpp av stora mängder nitrater från Express Dynamit och dåligt renat avloppsvatten från kommunens reningsverk i Kilaberget.

Egna prover

1969 sammanträdde vattendomstolen i Cassels i Grängesberg. Arne Johansson och de andra i föreningen samlade in fakta om Södra Hörken, men domslutet blev en besvikelse: föreningen fick inget gehör alls. Så man tog tag i saken på egen hand och påbörjade det stora arbetet att göra egna vattenanalyser för att komma vidare.
- Man fick plugga på lite för att hänga med. Vi fick dessutom hjälp av Lunds universitet att utföra provtagningarna enligt svensk standard. Våra första prover visade på extrema halter av fosfor.

Sjön luftas

Idag mår sjön bättre. Enligt Arne Johansson blev samarbetet med gruvan bättre de sista åren den var i drift. I mitten av 80-talet började sjön syresättas genom ett stort aggregat som placerades på sjöns botten. Det gav snabbt resultat och när gruvan stängdes 1992 såg sjön frisk ut, berättar Arne Johanson.
- Men när gruvan försvann, försvann även luftningen av sjön.
År 2004 visade föreningens prover att fosforsediment på sjöns botten höll på att lösas upp.
Arne Johansson tar fram en bunt papper och bläddrar fram rapport efter rapport om sjöns tillstånd. Slutsatsen var att enda sättet att rädda sjön var att återuppta syresättningen.

Investeringar behövs

Föreningen har sedan dess haft ett bra samarbete med kommunen, som såg till att luftningen kom igång i september förra året. Men under vintern kom ett nytt bakslag: luftningsannordningen gick sönder. Nu behövs ett nytt aggregat, men det är en stor investering.
- Ännu har ingen fosfor gått i lösning, men det är bara en tidsfråga, säger Arne Johansson.

Bara att kämpa på

Irene Johansson, Arnes hustru, kommer in med kaffe och bullar. Hon berättar även hon en spännande historia. Efter att båda hennes föräldrar gått bort reste hon som ung till Sverige i mitten av 50-talet. För ett kortare besök, var tanken. I Stockholm träffade hon Arne Johansson, uppväxt på Lidingö.
Ett decennium senare flyttade de till Djupudden efter att Arne fått jobb på ABB i Ludvika som civilingengör. Arbetet har inneburit flera uppdrag i utlandet och tillsammans har de rest över stora delar av världen, till Nya Zeeland, USA, Sydamerika och södra Afrika.
- Men jag har nog inte haft något jobb som jag ägnat så mycket tid som det här, säger Arne Johansson och syftar på sjön Södra Hörken.
Nu följer han med stort intresse vad som händer inom gruvbranschen. Det har ju talats om att starta upp gruvan i Grängesberg igen.
- Det är bara att kämpa på i så fall. Det kommer att behövas en aktiv föreningsverksamhet under lång tid framöver. Även utan ytterligare utsläpp i sjön kan det ta 50 år innan gruvans föroreningar har brutits ner. Det förutsätter även att luftningen fotsätter.
MARKUS HOLDO

Mer läsning

Annons