Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett möte när föräldrar diskuterade skolnedläggningar med kommunen

/

Annons

- Spendrups och GIA bygger ut. Bergslagens Träcenter utökar till 2-skift. Varför ska då kommunen gå åt andra hållet och slå undan benen för folk, sade Mikael Andersson som har barn både på Stallbacken och Parkskolan.
Det sade han innan ett hett möte om skolutredningens förslag tog sin början på Parkskolan i går. Näst intill samtliga i den fullsatta matsalen verkade vara emot de lagda förslagen.

Föräldrar och allmänhet hade kommit för att protestera mot de planerade nedläggningarna av Stallbackens skola, Björkås skola och flytten av högstadieeleverna till Ludvika. I täten för missnöjet gick Karl-Erik Anestedt som satt uppe vid podiet i den fullsatta salen. Där satt också social- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Anestedt (tillika son till Karl-Erik), förvaltningschefen Barbro Nystedt och kommunstyrelsens vice ordförande Ivan Eriksson och tog emot synpunkter samt försvarade tankarna bakom förslaget.

“Inget roligt uppdrag”

- Det här har inte varit något roligt uppdrag ska ni veta, sade Nystedt.
Till förslagets försvar framhölls kommunens dåliga ekonomi.
- Det går inte att leva på lånta pengar, sade Eriksson.
Att många på Parkskolan redan åker buss var ett annat argument.
- Halva den här skolan åker redan buss för att komma till skolan, sade Nystedt
Församlingen menade att Marnässkolan borde läggas ned eftersom den är i behov av renovering, och kan komma att kosta mycket pengar om några år.
- Marnäs får inte plats på kyrk, det går inte helt enkelt, sade någon i trion.
De framhöll också att mindre barngrupper, koncentrerad kompetens skulle säkra kvaliteten förutom de ekonomiska besparingarna.
- Vi får mer pengar till barnen. Det är mitt barnperspektiv, sade Nystedt.

“Grängespartiet”

Församlingen på Parkskolan var inte eniga med Nystedt, Håkan Anestedt och Eriksson. Något som påtalades var att besparingar i en nämnd belastar en annan nämnd och att det inte finns ett helhetstänk i politiken.
Ett riktigt trumfkort för de som står bakom missnöjet i Grängesberg, kan hotet om att bilda ett lokalt parti bli.
I dag har socialdemokraterna 24 av 45 mandat i fullmäktige, alltså majoritet.
Dessa styrkeförhållanden kan mycket väl komma att rubbas om “Grängespartiet” bildas.
- Det som görs nu kan mycket väl få rivas upp 2010. Jag har aldrig haft så lätt att få stöd för något, säger K-E Anestedt.
Christina Andersson i publiken fick av Håkan Anestedt till svar att inget kan göras för att stoppa förslaget som ska upp i nämnden nästa vecka.
Lite senare sade dock Karl-Erik Anestedt.

”Sten för sten”

- Arbetsutskottet kan ta vilket beslut de vill. Vi ska se till att kommunfullmäktige inte tar beslutet utan att det återremitteras.
- Det tar sten för sten. NI som är här måste göra något. Ni har tillräckligt mycket fantasi för det, sade Kenneth Andersson som själv inte har några barn i någon av skolorna.

ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons