Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- o lungsjukas förening har skänkt sjukvården apparater för 1,3 milj kr under 15 år

Annons

Hjärt- och lungsjukas förening i Västerbergslagen har skänkt en ny apparat, astmatestaren Niox Mino, till vårdcentralsområdet Grangärde, Grängesberg och Fredriksberg. Astmasjuksköterska Sten G Johansson är efter en månads testande positivt överraskad vilket bra hjälpmedel den bärbara apparaten är att mäta inflammationstillståndet i luftrören, i en siffra mellan 5-80.

Niox Mino är en nyhet inom sjukvården och finns till exempel på barnmottagningen Falu lasarett, men är ännu inte särskilt vanligt förekommande vid vårdcentralerna. Ett litet bärbart instrument som förbättrar behandlingen av astmapatienter. Patienten blåser lätt i instrumentet, som sedan räknar ut andelen kvävemonoxid (NO) i utandningsluften.
-- Den fasta spirometriutrustningen är fortfarande huvudmetoden vi använder för att ställa diagnos, säger Sten G Johansson, men ett problem med den är att diagrammen för astma och KOL kan se relativt lika ut. Med nya apparaten skiljer man enkelt astma och KOL.

Rätt medicinering

Astmatestaren mäter i miljondelar den NO som astma- allergi patientens inflammation i luftrören avger.
-- Apparaten kommer att betyda mycket i dagliga arbetet med astmapatienter, i form av rätt medicinering och bättre sjukdomskontroll.
Man får inom 1,5 minut en siffra, NO ppb, hur patienten mår. Siffran 5-25 är okej, högre siffra och förändring i medicinering kan diskuteras. Apparaten anges ha en begränsad livslängd till ett par tusen tester, dessutom kostar varje mätning en blåstratt och filter för cirka hundra kronor.

Delat ut 1,3 milj

-- Sedan 1992-93 har vi inom Hjärt- och lungsjukas förening i Västerbergslagen kunnat dela ut 1,3 miljoner kronor till sjukvården, tack vare en fond skapad av kondoleanser i samband med begravningar samt arvsgåvor, säger ordförande Siv Andersson.
Denna ideella förening har senaste åren utrustad I-väntan-på-ambulans-bilarna vid brandstationerna i Smedjebacken, Grängesberg, Nyhammar och Fredriksberg med till exempel bärbara defilbratorer. Föreningen har vidare sänkt EKG-apparat och ytterligare bärbara defilbratorer till vårdcentraler. Sjukvården har också fått 24-timmars digitala blodtrycksmätare med mera.
Kassören Helge Hellström berättar att det kommer in ansökningar som styrelsen behandlar. Ansökningarna ger utdelning om ändamålet är angeläget, i allmänhetens tjänst och inte självklart bekostas över skattefinansierade landstingsbudgeten.

Räddat två liv

Läkaren Bjarne Hoxell vid Grangärde vårdcentral, Sunnansjö, berättar hur relativt enkelt handhavande den senaste typen av bärbara hjärtdefilbrator har, som blivit en revolution i vården av patienter som drabbas av hjärtstopp. Vårdcentralen förfogade själva tidigare bara över en stor fast defilbrator, men blev ifjol tacksam mottagare av en av hjärt- och lungföreningen skänkt bärbar variant.
-- Inom verksamheten med IVPA-bilar i Västerbergslagen räddades två liv 2007 tack vare den effektiva bärbara defilbratorn, säger Bjarne Hoxell som är IVPA-verksamhetens tillsynsläkare.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.seMer läsning

Annons