Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HMB Constructions får inget gehör för sin klagan hos rätten

Annons

Ställningen är 0-4 mellan klagande HMB Construction och Ludvikahem i frågan om upphandlingen kring storbygget som planeras på Brända tomten gick rätt till. Både länsrätten samt kammarrätten i Sundsvall har avvisat HMBs överklagande.

Faluföretaget HMB Constructions vd Håkan Helling har, utan att HMB ens var med och la anbud vid upphandlingen, hävdat i ett par månader och i två rättsinstanser att upphandlingen som Ludvikahem gjort med Skanska Sverige AB, att Skanska blir huvudentreprenör för hela storbygget i centrala Ludvika, ska göras om. Först gick Helling till länsrätten, utan framgång, sedan vidare till kammarrätten i Sundsvall. Länsrätten gjorde två mål av överklagandet. Båda målen har nu HMB förlorat i två instanser. Håkan Helling har semester och kunde inte nås om han tänker begär prövningstillstånd också hos regeringsrätten.

Inget otillåtet

Kammarrätten i Sundsvall har å ena sidan konstaterat att av formella skäl - överklagandet inkom inte inom stipulerade tio dagar från det att länsrätten upphävde sitt interimistiska beslut att stoppa upphandlingen - saknas möjlighet att pröva avvisning av upphandlingskontraktet med Skanska.
Rätten har å andra sidan kikat djupare på Håkan Hellings huvudklagan, att Ludvikahem skulle ha gjort en otillåten direktupphandling med Skanska om byggets etapp 2, men ger inte ens prövningstillstånd.
Ett överklagat länsrättsbeslut prövas endast ”om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen...” eller att det finns synnerliga skäl.

Inte läst domen

Vd Ulf Rosenquist, Ludvikahem, satt i möten hela gårdagen och pratade med DD innan han läst kammarrättens beslut.
- Jag har inte läst och vill då heller inte kommentera. Vi tappade lite tid i somras när länsrätten stoppade upphandlingen innan de fattade sitt beslut att vi inte gjort något fel. Som jag förstår ändras nu inte detta och vi har heller inte tappat någon ytterligare tid.

Allt inte uthyrt

Ludvika kommun har börjat förberedelsearbeten som gatu- och ledningsgrävarbeten i avstängd Engelbrektsgata samt trädflyttningar på Brända tomten.
- Det dröjer ett litet tag innan vi själva startar schaktningsarbetet.
Är detta bygge nu också påverkat av finanskrisen?
- Vi får väl se när lånen ska placeras. Konjunkturer och räntor hinner nog gå både upp och ned många gånger under husets livstid.
- Skulle vi hamna i en bygglågkonjungtur blir det rent av kanske billigare med vissa underentreprenörer och materialinköp.
- Vi vill vara klara med uthyrning av alla lokaler innan bygget går igång. Det är detta vi jobbar intensiv med just nu, säger Rosenquist.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons