Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen säger ifrån

Annons

Hyresgästföreningen går till attack mot förslaget på att höja taxorna för vatten och avlopp samt avgifterna för sophämtning. I onsdags skickade de en skrivelse till tekniska nämnden med sina protester.

De höjda taxorna och avgifterna kommer att slå hårt mot hyresgästernas ekonomi, och många har inga eller små marginaler för att klara av det. Risken är att många hamnar i bidragsberoende och intäkterna som en taxehöjning ger äts upp av ökade kostnader som bostadsbidrag och socialbidrag. Detta enligt hyresgästföreningens skrivelse.

Bakgrunden till förslaget är ökade kostnader, hur ska man finansiera dem?
- Man kan ifrågasätta om man kan göra investeringarna under en längre tid. Eller om man kan skriva av investeringarna under en längre tid. Man kan också göra en rationalisering inom kommunen, det vill säga att använda sina resurser mer effektivt. Man kan också ta ut större avgifter från de abonnenter av vatten- och avloppsnätet som är näringsidkare, säger Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Mitt.
I Ludvika finansieras vatten och avlopp helt av taxor, likaså renhållningen.
- Att taxorna täcker enheternas egna utgifter är ett system som är vanligt i hela Sverige. Så gör vi också vi och vi har inga planer på att delfinansiera med skattemedel, säger Sören Finnström, ordförande i tekniska nämnden.
Det finns inte heller några planer på att höja företagens taxor mer i förhållande till privatpersoners.
- Företagen ger ju onekligen en stor inkomst och bidrar till samhällsnyttan, säger Finnström.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons