Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ia söker kommunens informatörsjobb

Annons

- Vi har flyttat in permanent och renoveringsarbetet fortsätter fast TV-kamerorna slocknat, säger Carolina "Ia" Lundqvist och Jojje Pettersson som i helgen inbjudit allmänheten att kunna komma och kika på TV-kända Sommartorpet i Björnhyttan.

De tog tjänstledighet från sina reklamjobb i Stockholm när de plötsligt, mitt uppe i eget renoveringsprojekt av det stora, nedgångna slaggstenshuset, blev utsedda av SVT i våras till det populära TV-programmet Sommartorpet.
- Vi var väldigt blåögda inför sommarprojektet.

Fixa allt själva

Ett kamerateam med tio personer och inredarna Isabelle Halling och Stefan Larsson stod en vacker vårmorgon på gårdstunet.
- Men det kom inget busslast med snickare och målare efter...
- Efter några dagar förstod vi att vi skulle fixa allting själva. Som att på kort tid skaffa lokala hantverkare och leverantörer. Vi hade tio veckomål att det måste bli bra TV-program av i vår renovering.

Besökshelg

Jojje och Ia är varma, öppna och mediala människor. Även sonen August, ibland hans kompisar och inlånade djuren blev perfekta i rutan. Inte minst perfekt reklam för fler torp i Dalarna som behöver kärlek. Det blev en sommar som de aldrig glömmer. Under helgen har de låtit nyfikna komma för en fikaslant att i 1,5 timme lyssna till deras erfarenheter av sommarprojektet och husrenoveringar från grunden. Besökarna har fått tassa in i husets mittkorridor, kika över snöre i dörröppningar in mot storköket till höger och vardagsrum med sovrum i fil till vänster. Besökarna har fått gå runt på gården. Kika på TV-programmets dass- och lekstugelösningar.
Kostnaden?
- Vi har stått för hela kostnaden drygt 400000 kronor vad gäller material. Med inhyrda hantverkare har det hittills gått loss på nästan 700000 kronor, säger Jojje Pettersson.
- Ändå har vi bara provisoriskt badrum. Det blir nästa projekt, suckar Ia Lundqvist.
Mest nöjda med?
- Tveklöst köket, men alla rum blev fina.
Roligaste inslaget?
- När vi stod sex personer med limmade våder över våra huvuden och fick inte riktigt upp taktapeten. Det hade inte gått om inte den polske snickaren, den två meter långe före detta trestegshopparen, med sina stora händer kommit och tryckt upp tapeten, skrattar Jojje.
Hur värmer ni upp huset?
- En luftvärmepump ger upp till 10-15 grader. Resten eldar vi upp i kaminerna.
Och så har ni blivit Ludvikabor?
- Mot slutet av programserien kände vi "här vill vi bo". Vi har tagit tjänstledigt från våra tidigare liv i Stockholm. Jag har öppnat egen reklambyrå här och också fått jobb som bildlärare på VBU:s estetprogram inne i Ludvika. Nu ska vi ge det här livet en ärlig chans och se om inte det ska fungera, säger Jojje som är barnfödd granngårds i Saxdalen.
- Jag kan sakna vännerna och tillgängligheten till allt i Stockholm. Men nu har vi bestämt oss att bo här. Vi har skaffat också en folkvagnsbuss så vi har två bilar. Och jag är så pirrig av förväntan att man ska höra av sig att jag också fått det där jättefina jobbet som informatör i Ludvika kommun, säger Ia.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.seMer läsning

Annons