Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idag på morgonen kan hjälmlösa cyklister få hjälm vid Mossplan

Annons

Försäkringsbolaget Folksam har granskat statistik över huvudskador som under 2007 registrerades vid akutsjukhusen i 15 län. Kartläggningen visar att antalet huvudskador vid omkullkörningar var tre gånger vanligare bland cyklister än bland moped- och motorcykelförare. Skillnaden ligger i hjälmanvändning. För att öka användningen bland vuxna cyklister delar Folksam idag, onsdag, ut gratis hjälmar vid en drive i Ludvika.

Det inträffar i landet cirka 3500 huvudskador i samband med cykelolyckor varje år. 85 procent av alla cyklister som förra året mottog akutvård för huvudskador saknade hjälm vid olyckstillfället. Ungefär hälften av huvudskadorna hade kunnat undvikas med cykelhjälm.
– En vanlig missuppfattning är att cykelolyckor med personskador främst sker i kollision med bil, men över 70 procent av alla huvudskador inträffar i singelolyckor, säger Catarina Larsson, Folksam Ludvika.

Lag upp till 15

Vuxna cyklister står för cirka 85 procent av alla olyckor med huvudskador. Barn upp till och med 14 år, som enligt lag måste ha cykelhjälm, står bara för cirka 15 procent av huvudskadorna.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk. De som omfattas av lagen och alltid använder hjälm klarar sig i de flesta fall bra, medan vuxna, som oftare väljer att cykla utan hjälm, är överrepresenterade bland dem som råkar ut för huvudskador, säger Catarina Larsson.

Mossplan idag

För att bidra till att öka användningen av cykelhjälm kommer personal från Folksam idag på morgonen fram till klockan nio att stå vid Mossplan i Ludvika för att dela ut hjälmar till vuxna hjälmlösa cyklister, då främst cykelpendlare till ABB och andra som passerar platsen, och informera om farorna.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons