Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information ska bli lättare att hantera

Annons

Det står illa till med informationshanteringen inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Men det ska det bli ändring på. Förvaltningen kommer att införa ett IT-baserat beslutsstöd för omkring två miljoner kronor.

Vård- och omsorgsförvaltningen använder ålderdomliga och tidsödande sätt att samla in och sprida information, till exempel papper, telefonsamtal och fax. En del viktig information saknas eller håller för låg kvalitet. Det gör att beslut ofta fattas på svaga underlag.
Det kommer man fram till i en förstudie som gjorts på uppdrag av Vård- och omsorgsnämnden.

Underlätta

För att komma till rätta med problemen ska Vård- och omsorgsförvaltningen skaffa ett IT-baserat beslutsstöd. Det IT-baserade beslutsstödet kommer att underlätta förvaltningens informationshantering, hoppas man.
- Till exempel ska man kunna ta in enkätsvar på hur nöjda brukare är och korsa det med antal personal på enheten eller personalens utbildning och se om det finns nåt samband, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Britt Marinder.

Pilotprojekt i höst

Men det är mycket man kan måste komma tillrätta med innan beslutsstödet kan installeras. Först ska man bland annat utveckla den samlade informationen som redan finns och baserat på den utveckla och testa ett beslutsstöd i liten skala. Det kommer att ske i ett pilotprojekt som startar i höst och beräknas bli klart under våren 2009. Efter att pilotprojektet avslutats ska man börja installera beslutsstödet.
- Jag kan inte säga att vi hinner införa det år 2009, men det är planen, säger Britt Marinder.

Kostnad

Förstudien, pilotprojektet och införandet av beslutsstödet beräknas kosta i storleksordningen två miljoner. Till det kommer driftskostnader på omkring 400 000 kronor årligen.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons