Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektören kan stänga Stallbackens kök och skolmatsal

Annons

Väggbeklädnad har släppt och hänger nedrullade från väggarna. Man kan inte stänga dörren till matförrådet eftersom det då blir dålig lukt i utrymmet. Regnvattnet droppar in över spis och i barnens matsal vid regnväder. Miljö- och byggkontoret kräver undersökning och utredning till 10 november om Stallbackens kök och skolmatsal är hälsosam. Kan det inte bevisas stängs den.

Förra veckan meddelades att Stallbackens dagis i västra Grängesberg ska evakueras ur fuktskadade lokaler. Tf. förvaltningschef Barbro Nystedt för social och utbildning tog beslutet att i minst ett halvår flytta barn och personal till Lilla Park. Tekniska ska under halvåret renovera - eller döma ut lokalerna för rivning.
Efter larm från föräldrar vars barn äter i skolmatsalen i samma fastighet som dagiset, bara lokalen bredvid, gjorde livsmedelsinspektören Bo Göran Fransson en blixtinspektion av kök och skolmatsalen.

Förbehåll ifjol

- Ifjol utlovades "reparation pågick" när jag under vanlig rutininspektionen påpekade fuktskador i golv och vägg i diskutrymme. Jag kan nu konstatera att detta ännu inte åtgärdad, säger Fransson med skärpa.
- Nu är fuktskadorna dessutom värre och visar sig i fler utrymmen.

Reparation ej gjord

Förälderns som hört av sig hade helt rätt om mera fuktskador. Fransson såg den 23 oktober spruckna väggar och väggbeklädnad i omklädningsrum och städutrymme som släppt och rullat ner från väggarna. Dörren till förrådet för torra livsmedel har personalen slutat stänga eftersom det då blir dålig lukt i utrymmet. Det droppar in vatten vid regnväder, dels över en spis och dels via en elektrisk lamparmatur i taket ner i matsalen.

Överväger stänga

Han överväger att stänga skolmatsalen. Men då barn och personal haft det så här minst ett år lär skadan att vistas i lokalen någon timme inte bli värre några dagar till efter höstlovet. Men han utesluter inte att långt gångna fuktskador lett till mögel, tillväxt av bakterier och kvalster. Luftströmmar kan sprida detta.
- Kan ansvariga påvisa motsatsen, att mina misstankar är fel, kommer mitt övervägande om förbud att återtas.
Bo Göran Fransson är lovad möte med ansvariga till torsdag 6 november. Han ställer ändå i brev till kostansvarig Monica Ahrås och Annicke Andersson på social och utbildning samt Stefan Andersson på tekniska krav om att han vill ha en undersökning och redogörelse om skicket på kök och skolmatsal senast 10 november. Inget bra svar då så meddelar han förbud.
Vad DD erfar diskuteras andra lösningar att snarast flytta även Stallbackens skolluncher.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons