Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ireen ger afasi-verksamheten högsta betyg

Annons

”Pling” låter det från högtalaren. Det betyder att rätt ord har valts till bilden.
Barbro Karlsson är afatiker och tränar språket med hjälp av en dator.

- Upprepar jag orden för Barbro så går det ännu bättre, säger Birgitta Lar Andersson.
Hon är värdinna i Prova På Rummet i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Där tränar man framför datorn i små grupper om två till tre personer. På onsdagar och torsdagar träffas man i större grupper och gör till exempel lättare övningar, lagar mat och spelar spel.
Verksamheten är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Afasiförbundet i Sverige.

Humor

- Det ger en mycket att jobba här. Vi har roligt på alla våra träffar eftersom deltagarna har en otrolig humor, säger Birgitta Lar Andersson.
Ireen Johansson håller med.
- Humor, det är det som är modellen, säger hon. Fast nog funderar jag mycket över varför jag skulle råka ut för det här.

Stort A

Ireen Johansson fick en stroke 2003 och blev förlamad i vänstra sidan av kroppen. Hennes tal är inte påverkat, men däremot rörelseförmågan. Hon tar sig fram med rullstol, om hon får hjälp använder hon rullator eller kryckor.
Förut dansade hon mycket. Som reporter för Radio Ludvika gick hon på dansbandskonserter och varje år bevakade hon dansbandsveckan i Malung. Bland andra Christer Sjögren, Thorleifs och Streaplers kom till Radio Ludvika för att bli intervjuade av henne.
- Det är mycket socialt som man inte är med på längre. Därför är det bra med en sån här kurs, med en bra kursledare, ett stort A för det, säger hon.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons