Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Svensson upprörs över dumpade bilar vid sligdammen

Annons

- I helgen har ännu en bil körts slut och eldats upp, säger privatpersonen Janne Svensson, Sörvik, som regelbundet hundpromenerar över gamla Håksbergsgruvans sligdamm.
Han har sett samma sak säkert tio gånger de senaste fem åren. Bil-eldning innebär inte bara ett miljöbrott, i form av rök och en lämnad olje- och sotfläck. Varje bilvrak betyder en ny plats med glas- och metallbitar. Även om kommunen forslar bor vraken.

Janne Svensson är rädd om drevern Tigers tassar. Han får kryssa mellan glas och skärvor på hundpromenaden över sligdammen. Där har på en kort sträcka lämnats ungefär tio bilvrak de senaste fem åren. I torsdags stod inte det senaste utbrända bil-vraket där som han visade DD i går.
Han är medlem i Persbo viltvårdsområde, där sligdammarna ovanför gamla Håksbergsgruvan ingår. Han tycker det är oacceptabelt hur ett gäng håller på och ”leker”. Kör slut på bilar, sedan tänder eld på vraken.
- Det kan mycket väl vara en stulen bil. Jag tycker det ser ut som en 80-tals Mazda.

Bil-buskörning

- Det har blivit som en bana där MC-åkare kör runt pölen, visar han.
Men crossbanan missbrukas då och då till bil-buskörning, med sikte på att köra slut på fordonet.
Helgens bilvrak står utbrunnet inte långt från ytterkant av Håksbergssligen och bara tio meter från cykeltävlingen Finmarksturens bana.

Ibland stulna bilar

- En annan gång, när jag och hundarna gick förbi, stod en dumpad bil därborta som var stulen, säger Janne Svensson och pekar mot en ås.
- Djupt därnere ser du taken av två bilvrak som vräkts nedför stupet ner i vatten, säger han och nickar i riktning utför ett 30-metersstup.
- Förra året åkte någon hit upp till utkiksplatsen med husvagn, rev ur och dumpade hela inredningen. Du ser vilken hög det ligger kvar.
- Man funderar hur folk är funtade. Köra upp den branta dåliga backen och dumpa en hel husvagnsinredning på en av Ludvikaområdets finaste utsiktsplatser.
När man kan lämna det miljövänligt och gratis på Björnhyttans sopstation. Från Ludvika är lika lång körväg till Björnhyttan som hit.
Ludvikapolisen sade i går att man inte har någon anmälan om stulen bil som omedelbart kan sättas i samband med senaste utbrända bilvraket på Håksbergssligen.
Då nummerplåtarna saknas får polisen gå på chassinummer för att kontrollera vem som är vrakets ägare.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons