Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos och galghumor råder på Leax efter MBL-förhandlingarna

/
  • Klubbordförande Gunnar
  • Klubbordförande Gunnar

Annons

Ett halvår återstår till slutet för komponenttillverkaren Leax Components, i före detta Essverks verkstad i Östansbo.
Sedan nedläggningebeskedet i måndags råder ett mindre kaos i verksamheten. Galghumorn verkar hålla de 60-talet drabbade upprätta. Det finns många frågor och litet hopp om någon framtid, men inte inom Köpingbaserade Leax-koncernen.

- Mbl-förhandlingen med oss kvarvarande 32 metallare gick kvickt. Inga Las-listor behövdes eftersom alla blev uppsagda, säger IF Metalls klubbordförande Gunnar “Kobban” Andersson, Ludvika.
- Räknat från 12 december är vi uppsagda på fyra, fem eller sex månader. 12 juni är Leax avvecklat i Ludvika.
En anställd och uppsagd kommer ut från matsalen och slänger iväg orden: “Man får väl inte sitta för länge så man blir dubbelsparkad!”.
- Galghumorn frodas, säger klubbordföranden.
- Det är rätt uppgivet, fast våra kunder och då främst ABB kräver givetis att vi ska producera deras komponenter för fullt ända fram till slutet.

Råder kaos

Efter Leax-ledningens besked i måndags att fabriken i Ludvika ska stängas råder liten kaos i kontakterna. Det bekräftar vd Peter Luberts som vi når på mobiltelefon innan han ska på något möte med Volvo i Eskilstuna.
Leax Components leverantörer börjar begära betalt i förskott för att skicka material, kunder är oroliga för leveranser, personaldiskussioner och fackliga förhandlingar med IF Metall, Unionen och Ledarna förs - parallellt med krav på löpande produktion.
Frågan varför ABB och Leax inte kunnat komma överens framförallt prismässigt om fortsatta komponentleveranser hänger tung i lokalerna. Peter Luberts slår ifrån sig frågan och säger att den är lyft ovanför hans huvud till koncernledningsnivå.
“Kobban” Andersson och de allra flesta anställdes av Leax för tre år sedan när ABB lämnade ut/outsourcade maskinverkstaden.
- Jag har inte varit arbetslös sedan jag slutade skolan vid 16. 32 år på ABB och tre här, säger han inför sin och arbetskamraternas osäkra framtid.
- Inte jag heller, säger Anders Lundqvist som står vid fleroperationsmaskinen och tillverkar en axelkomponent till tyska ABB. Det var dåligt ett tag 1982 på ABB men då blev vi utlånade till Arboga.
Utifrån resonemang som förekommer i IF Metallklubben har “Kobban” Andersson begärt att få träffa divisionschefen Johan Söderström på ABB Power Products innan jul för att höra ABB:s uppfattning vad som gått snett i relationerna till Leax.
- Jag konstaterar att vi tillverkar 130 olika komponenter till ABB Components och ytterligare ett tiotal till brytarsidan. Vi har verktyg, fixturer, kunnande och kompetent personal på orten.
- Vi vet att ABB vill ha en första och även en andra leverantör.
Möjligt hoppas facket på en möjlighet där. Att en krympt verkstad skulle kunna räddas. Kanske annan ägare, nu när Leax kastat in handduken?
Vd Jan Pettersson, Ludvika, på kommunens industristöttande Väsman Invest AB bekräftar en minoritetspost på åtta procent i Leax Components. Man satsade tre miljoner 2005 när Leax etablerades i Essverks lokaler med bearbetningsproduktion och 60-tal anställda från ABB.
- Jag är förvånad att miljardföretaget Leax och mångmiljarderföretaget ABB inte på tre år klarat av att sy ihop ett samarbete, en sund och bra verksamhet. Att det skulle bli ett sådant bestående samarbete var målsättningen med avknoppningen, säger en besviken styrelsemedlem Jan Pettersson.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons