Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Anestedt ser tillbaka på tiden som dirigent

/
  • -- Jag ser fram emot att disponera tiden  lite mer efter mitt eget välbefinnande, säger Anestedt.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • -- Han är ett energiknippe. Det har varit väldigt mycket aktiviteter, både konserter och övningar, säger Gunnar Dahlander som spelar bastuba.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons

Efter 35 år som ledare för Ludvika Musikkår är det dags för Karl-Erik Ane-stedt att lämna ifrån sig dirigentpinnen.
I dag, lördag, har musikkåren 105-års jubileum och detta blir sista framträdandet som dirigent för mannen som skrivit cirka 1 300 arrangemang.
- Jag har rättat hela mitt liv efter musikkåren, säger Karl-Erik Anestedt som ändå kommer att fortsätta skriva nya arrangemang.

Karl-Erik Anestedt har varit medlem i Ludvika Musikkår i 55 år. Under detta dryga halvsekel har han varit dirigent i 35 år.
- Jag har gjort mitt, och jag vill sluta under en tid då jag fortfarande kan hjälpa den som ska ta över. När jag började 1973 hade Torsten Danielsson (förre dirigenten) hamnat akut på lasarettet och jag fick ro det hela i land utan erfarenhet. Nu får de som tar över möjlighet att ha någon att diskutera med, säger Anestedt.

Nya arrangemang

Han kommer inte att sluta som medlem i kåren.
- Jag tänker skriva nya arrangemang till den musik som vi har i vårat arkiv, så att den går att spela med dagens besättning. Förr hade vi inga tromboner eller någon saxofon och det har varit en del utveckling även på andra instrument.
Traditionen att ögonblickligen skriva ett arrangemang för vinnarlåten i melodifestivalen eller andra populära låtar är något han också fortsätter med.
- Det är något jag gjort ända sedan Främling med Carola.

Vilket är bästa minnet från tiden i musikkåren?
- Amerikaresan 1976. Vi fick svenska statens uppdrag att representera Sverige när USA fyllde 200 år. Vi var 198 personer som åkte dit. Vi spelade svensk folkmusik och svensk musik. Med var också damkören Crescendo, Smedjebackens Manskör och Smedjebackens Folkdans-lag. Även med amerikan-ska ögon var vi en stor grupp när vi hade 130 personer på scenen.

”Stort lyft”

- Jag vill också nämna när vi fick ta över baptistkyrkan och kunde ha vår övningslokal där. Det var ett stort lyft.
Och det tråkigaste minnet?
- Under 60-70-talet var det fara för att vi skulle få lägga ned. Ibland fick vi gå hem ifrån repetitionerna för att vi var för lite folk. Men vi överlevde den krisen. Tyvärr har en del av våra trotjänare inte fått uppleva uppsvinget.
De som går på jubileumskonserten har lite olika musik att se fram emot.
- Vi kommer att spela låtar som är förknippade med de här 35 åren, och som betytt mycket för musikkåren. Vi kommer också att spela ett par satser ur specialverk gjorda av Robert Sund, berättar Anestedt.

Ove Thörnqvist-potpurri

Och som vanligt kommer det att finnas nya arrangemang skrivna av Anestedt. Den här gången ett Ove Thörnqvist-potpurri.
- Det har blivit något nytt varje gång vi framträtt, avslutar han.

Mer läsning

Annons