Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbar och föreningar söker efter nya inkomstkällor

Annons

Bingolotto har flyttat till TV 4+. Att det ska innebära något positivt för bingolottsförsäljningen som sedan länge rasat är svårt att tro.
I dag söker klubbarna efter nya inkomstkällor. Guldåren på nittiotalet verkar långt borta.
- På nittiotalet var det många klubbar som levde gott på bingolottsförsäljningen, och nu är försäljningen för många klubbar nästan nere på noll, säger Anders Ollinen som är före detta ordförande i Ludvika Handbollsklubb.

DD träffar Anders Ollinen i Södra stans lokaler i centrala Ludvika.
Han berättar att klubben sedan några år tillbaka lagt ner Bingolottsförsäljningen helt. Tidigare skulle alla ta ett visst antal lotter per person.
- Bingolotterna stod folk upp i halsen. Det går inte att komma med bingolotter i dag. Medlemmarna köper hellre ut sig än tar lotterna, berättar han.

Andra inkomstkällor

Men den förlorade inkomsten måste förstås tas igen någon annanstans.
Dessutom talar Anders Ollinen om att klubben måste förhålla sig till stigande hyror, och om hur det blivit svårare att få bidrag.
- Det gäller att vara aktiv och söka olika bidrag. Vi får in lite pengar på sponsring, men sedan handlar det mycket om ideellt arbete av olika slag.
Under våren har klubben till exempel det de kallar för ”Gödseldagen”, då de säljer jord och gödsel till villaägare.

Korv och fisk

Anders Ollinen nämner också korv-, fisk- och strumpförsäljning, inventeringsjobb, uppdrag under Finnmarksturen och hur man tillsammans med de övriga i Föreningsalliansen i Ludvika arrangerar Ludvika marknad och hur de får uppdrag som funktionärer på Ludvikafesten.

Sålt sedan 1993

Utanför Apoteket i Grängesberg träffar DD Kjell ”Putte” Jansson. Han jobbar heltid med att sälja lotter för Gränges Simsällskap, och sedan han startade försäljningen 1993 har han mest hållit till utanför Apotekets ingång mittemot Ica. Med åren har han blivit en känd profil i Grängesberg.
- Den minskande försäljningen är tråkig för föreningslivet, för varifrån ska vi ta pengarna? Det gäller att hitta på nya saker, funderar han.

Dyra lotter

Birgitta Bergkvist som är kassör i simklubben upplever att folk både tröttnat och tycker att lotterna är för dyra. Hon menar att lotterna borde vara billigare, även om det skulle innebära minskad provision per lott för klubben.
- Men kanske skulle det vara lättare att sälja två lotter istället då. Dessutom borde det vara lägre, men fler vinster.
ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

FOTNOT: Södra stan är en paraplyorganisation för olika klubbar och föreningar.

Mer läsning

Annons