Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet varnade för att det kan bli ändringar i budgeten

/

Annons

Så var årets budgetfullmäktige över.
Så här när vi lämnar en period med god sysselsättning bakom oss och träder in i dystrare tider så kom den allmänna debatten i fullmäktige att till större del än vanligt att handla om rikspolitik.
- Det är så många som snackat rikspolitik att jag nästan blivit störd, tyckte Roger Stål (s) från talar-stolen innan han själv ursäktade sig för att även han behövde gå upp till riksnivå när han tog till orda.

Kommunalråd Maria Pettersson varnade för att det kan bli ändringar i budgeten under 2009. Allt på grund av det osäkra konjunkturläget.
- Vad kommer att hända med arbetslösheten? undrade Pettersson i sitt inledningstal.
Vid ett tidigare fullmäktige har kommunens revisorer gett en skarp tillsägelse till alla nämnder om budgetdisciplin. I går stod Maria Pettersson i talar-stolen med samma ord.
- Vi kommer att ha tummen i ögat på alla nämnder och förvaltningar. Vi måste hålla budget.

Sågades

Efter Maria Petterssons inledningstal var det dags för Kjell Israelsson (m) som var först ut från alliansens sida. Han lade på en overhead som totalsågade socialdemokraternas styre i kommunen. Den pekade bland annat på nämnder med dålig budgetföljsamhet och stora kostnader för det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem.
Lösningen för alliansen på många problem är att lägga ut saker på entreprenad.
- En bolagisering av VA (Vatten och avloppverksamheten) ger 100 miljoner kronor att satsa offensivt med, sade Kjell Israelsson.
Men majoriteten är inte beredda att hålla med om att entreprenad är lösningen på så mycket som alliansen vill ha det till. De menar att kommunen måste hålla i vissa verksamheter för att hålla kostnaderna nere. Konkurrensen är på vissa områden allt för liten och prisbildningen kan bli därefter.
Dessutom påpekar Sören Finnström, ordförande i tekniska nämnden, att kommunen ändå lägger ut en hel del på entreprenad.
- När det gäller investeringsbudgeten så går 90 procent ut på entreprenad, sade han

Avgiftsfritt

Av sakfrågor debatterades bland annat huruvida det ska vara avgifter till Dans- och musikskolan. Sten G Johansson (v) tillhörde de som vill ha en avgiftsfri skola.
- Kulturen är så viktig att det ska inte hänga på föräldrarnas ekonomi om man kan vara med, menade han.

Nattdagis

Nedläggningen av nattdagis var uppe en del på tapeten. Till slut verkade de flesta eniga och nöjda med att nattdagis kan öppnas igen med kort varsel om behov skulle uppstå. Lotta Wedman (mp) var dock inte nöjd med hur saken hanterats. Hon menar att fel information gått ut till allmänheten från social- och utbildningsförvaltningen. Bekanta till henne har tolkat den information som gått ut som att något nattdagis inte kan vara aktuellt inom överskådlig framtid.

Höjd skatt

Ken Swedenborg yrkade på 10 öres skattehöjning för att kunna upprätthålla servicen i de kommunala verksamheterna. HåGe Persson (m) yrkade avslag till detta och fick bifall av Maria Pettersson. Ett bifall som sågs som historiskt av ett muntert kommunfullmäktige.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons