Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sparar 2,8 miljoner

Annons

Kommunens projekt att få socialbidragstagare i sysselsättning har visat sig vara lyckat. Av 55 personer som var bidragstagare när projektet startade i april 2007, så hade hela 35 personer blivit självförsörjande i maj i år.

Satsningen på praktikhandledare inom Individ- och familjeomsorgen som ska hjälpa socialbidragstagare ut i jobb har visat sig vara mycket lyckad. Av 55 personer så hade 35 personer i maj i år blivit självförsörjande. Satsningen har lett till en rejäl besparing för kommunen. Kostnaden för försörjningsstödet för de 35 personer/familjer som tidigare fått bidrag har totalt per år legat på knappt 2,8 miljoner kronor.

Ett ovanligt grepp

Social och utbildningsförvaltningens chef Kah Slenning beskriver satsningen på praktikhandledare som ett ganska ovanligt grepp. Det är ett sätt att hjälpa bidragstagarna.
- I Malmö och Stockholm används mer av skruvstädsmetoden, säger han och förklarar att man i många kommuner där istället sätter åt människorna istället för att hjälpa dem.

Många har barn

- Vi har ju en lagparagraf som säger att vi ska hjälpa människor att bli självförsörjande, så det finns tunga skäl att göra på det här sättet, fortsätter Kah Slenning.
Praktikhandledarna hjälper exempelvis till genom att presentera personerna för arbetsgivare. De kan också hjälpa till med språk och ibland hjälper de till att skriva ansökningar.
- Genom det här projektet så är det också många barn som fått det mycket bättre, säger Kah Slenning och berättar att de 35 bidragstagarna sammanlagt har 30 barn under 18 år.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Vad tycker du om kommunens projekt där två handledare hjälper bidragstagare att bli självförsörjande? Tyck till och kommentera här nedanför.

Mer läsning

Annons