Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Kurator på Internet en av idéerna

Annons

Årets ungdomsting lockade knappt hundra personer.
Teman på tinget var utanförskap och hälsa, alkohol, fritid och framtidsplaner.
-- Ungdomstinget är en mötesplats som är viktig för demokratin. Tinget är en del i vår strävan efter delaktighet från ungdomar, säger Ingvar Henriksson som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På tinget kunde ungdomarna bland annat möta kommunalråd Maria Pettersson (Henne mötte ungdomarna på stationen framtidsplaner.), integrationsenhetens Mohammed Al-Kazhami, studievägledare, polis och fältassistenter, tjejjour och arbetsförmedling. Ungdomstinget var på så sätt en plats där ungdomarna kunde framföra åsikter och tankar till kompetenta personer i många frågor.

Föräldrakontakt

Med tanke på att alkohol är vanligare bland gymnasieungdomar i Ludvika än i övriga Sverige så togs en intressant tanke upp under just denna punkt. Idén går ut på att ungdomar finns med på en lista om att inte dricka alkohol. Denna lista med namn ska finnas tillgängliga för de vuxna och en förälder ska på så sätt kunna känna sig säker på en annan förälders ståndpunkt i frågan. Om en förälder ser en annan förälders son eller dotter onykter, så ska denne våga ta kontakt.

Prova-på-dag

Alternativ till alkohol är viktigt.
-- Det finns ofta saker att göra, men man vet inte om det, säger Amanda Wikström i Ludvika Ungdomsråd.
Där kan kommande hemsidan ludvikakoll.se bli till stor hjälp. Den är gjord av ungdomar och för ungdomar. Men för att visa vad som finns i föreningslivet dryftades också tankar om prova-på-dagar. Det skulle i så fall handla om speciella dagar där folk kan få känna sig för i vad föreningslivet har att erbjuda.

Kurator på nätet

Under punkten utanförskap och hälsa framkom önskemål om att kuratorer och sjuksköterskor skulle gå att nå via nätet, genom exempelvis mejl eller chat. Detta för att få en enkel kontakt då det ofta inte rör sig om så stora frågor, men också för anonymitetens skull.
-- Folk kan annars se när någon går till kuratorn eller sjuksköterskan om deras rum ligger väldigt öppet, förklarar Amanda Wikström.

ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons