Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare rusade mot elever som gjorde nazistisk hälsning

Annons

Parkskolans nya trevliga skolgård, med gräs, träd, bänkar och basketplan, invigdes. Och samtidigt passade skolan på att fira FN-dagen dagen före höstlovet.

Rektor Marie Helén Abrahamsson blev allvarlig vid mikrofonen, framför eleverna som var samlade på skolgården, och underströk FN:s uppgift i allmänhet och deklarationen om de mänskliga fri och rättigheterna i synnerhet.
- Tänk på att fred börjar hos var och en av Er, sade hon och läste artikel 1; " Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap".

Knöt samman

En skolkör, under ledning av musiklärare Erik Nordström, sjöng lite tafatt. Skolans nya skolsköterska Eva Fjällström hälsades välkommen.
En elev från varje klass fick gå fram och hålla i ett blågult band som elevkårsordförande Linda Hellstrand och Joakim Nilsson, en bland killarna som spelar basket på skolgården rasterna igenom, knöt ihop. Man klippte inget invigningsband utan knöt symboliskt samman ändarna. Skolgården har, efter skolrusten, fått ansiktslyftning för två miljoner.

Tråkig kupp

"Kuppartat" började kör och högstadieelever, utanför det planerade programmet, sjunga "Du gamla du fria" där ute på skolgården. Några skrålade, mer än sjöng. När tre elever visade tecken på att höja armen i nazistisk hälsning rusade lärare till. Händerna for ner på några sekunder, men Marie Helén Abrahamsson skakade besviket på huvudet och såg mera av information och upplysningsarbete framför sig om artiklarna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, som nynazism och rasism kränker.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons