Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Maria efter smärtsam axelundersökning utan röntgen

/
  • Chefsläkare Annica Lindell Lang, Ludvika, har skrivit Lex Mariaanmälan som sätter fokus på bristen på röntgenberedskap dygnet om på Ludvika lasarett.FOTO: ARKIV

Annons

Distriktsläkarjouren vid Ludvikaakuten är natt- och helgbemannad men röntgen öppen bara liten del av den tiden.
Ambulans körde in en axelskadad person en lördagsmorgon och läkaren påbörjade smärtsam undersökning, även uppfattat som ett försök lägga axeln rätt, utan röntgen.
- Utan tillgång till röntgenavdelning ställs doktorn ibland inför svåra val, säger chefsläkare Annica Lindell Lang vars Lex Mariananmälan sätter fokus på lasarettsorganisationen.

- Primärvården och jag har önskemål om röntgenberedskap i Ludvika alla tider, säger Annica Lindell Lang.

Två ambulanser

- I detta fallet åkte ambulansen till akuten vid Ludvika lasarett med en patient med svåra smärtor klockan åtta en lördagsmorgon. Där fanns givetvis jourläkaren men ingen röntgenavdelning som inte öppnar förrän tio.
- Jag tycker en jourläkare ska ha tillgång till de undersökningsmetoder som finns. Det uppkommer många frågeställningar på ett år under nätter och helger, när röntgenavdelningen i Ludvika inte är öppen, är detta en fraktur eller inte. Doktorn hamnar i ett dilemma när det inte finns tillgång till röntgen, säger Lindell Lang.

Röntgen inte öppen

En lördagsmorgon för några veckor sedan hade en kvinna fallit i hemmet och slagit i axeln. Ambulans larmades och hämtade patienten klockan 07.35.
En bedömning gjordes snabbt att axeln, som var svullen och smärtade, kunde ha hoppat ur led och patienten körs till distriktsläkarjouren på Ludvikaakuten.
Men i nuvarande lasarettsorganisation öppnar inte röntgen förrän klockan 10.00 på helger.
Jourläkaren tog emot patienten 08.00 och såg att axeln fallit framåt. Patienten hade svåra smärtor och var ledsen vilket försvårade undersökningen.

Två uppfattningar

Det finns två uppfattningar om vad som sedan hände. Jourläkaren hävdar en axelundersökning, i brist på röntgen. Bland annat patienten hävdar att det gjordes ytterst smärtsamma försök att lägga axeln tillrätta
Patienten sövdes med hjälp av narkosläkare och undersökning/rättläggning fortsatte. Snabbt avbröts detta då man kände en fraktur. Patienten kördes då till ortopedjouren i Falun. Ett par operationer följde.
Akutpersonalen skrev en avvikelserapport som ledde till Lindell Langs anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Ord mot ord

- Ord står mot ord. Doktorn hävdar att smärstillande gavs för att patienten skulle kunna undersökas. Om axeln varit ur led hade detta fixas på tio minuter.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se
/

Mer läsning

Annons