Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika nu Fairtrade City • Tog emot diplomet i går kväll

/

Annons

Som den 15:e kommunen i landet och de första i Dalarna har Ludvika diplomerats som Fairtrade City som kan översättas med ”en stad som arbetar för rättvis handel”.
Generalsekreteraren för Rättvisemärket, Helena Markstedt, lämnade över diplomet till kommunalrådet Maria Pettersson vid en ceremoni på Café Engel.


Det var på onsdagen som Ludvika kommun fick utmärkelsen Fairtrade City som är en diplomering från Rättvisemärket till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser.

Styrgrupp

Varje Fairtrade City leds av en styrgrupp vars främsta uppgift är att sprida information om etisk konsumtion. Initiativet till att försöka göra Ludvika till en Fairtrade City kom ursprungligen från en studiecirkel om Rättvis handel och kommunfullmäktige ställde sig i juni bakom idén.
På onsdagen blev idén verklighet i och med överlämnandet av diplomet.
- Att Ludvika är så tidiga med att bli ett Fairtrade City innebär en värdefull profilering för kommunen och alla som bor här, konstaterade Lena Högberg som är styrgruppens ordförande.

Handlingskraft

Generalsekreteraren för Rättvisemärket, Helena Markstedt, var smått imponerad av Ludvikas agerande när det gäller att nå upp till värdigheten.
- Det är fantastiskt. Ludvika är först i Dalarna och har gått i bräschen och verkligen visat handlingskraft, sade hon.
Helena Markstedt påpekade att diplomet ska ses som en markering för fortsatt arbete för etisk konsumtion och rättvis handel.
Kommunalrådet Maria Pettersson, som tog emot diplomet, tackade styrgruppen för det fina arbete som gjorts och konstaterade också att utmärkelsen förpliktar.
Nu börjar arbetet för mer etisk konsumtion och rättvis handel.

Mer läsning

Annons