Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Ludvikaanekdoter i minnesskrift

Annons

Ludvika Teaterförening fyller i år 75 år.
Det firar man genom en minnesskrift där Ludvikaborna tas bakom kulisserna i teaterföreningen
- Jag tror att den blev rätt så lätt i tonen, säger författaren Bertil Danielsson om skriften som innehåller berättelser om personligheter i föreningen och anekdoter.

Ludvika Teaterförening bildades 1933, samma år som Riksteatern. I början mötte föreningen på hårt motstånd från ”privata teaterarrangörer och turnerande sällskap” som systematiskt lade sina föreställningar dagarna innan teaterföreningens arrangemang.
I ett brev till Riksteatern beklagar sig den nybildade föreningen över situationen: ”..de privata sällskapen vänta att hyra tills de får veta när Riksteatern kommer, och hyr några dagar innan”.

Återväxten

Det här är givetvis inget undertecknad vet själv, utan det och annan historik finns nu att insupa i den skrift som trycks i 700 exemplar. Läsaren möter också några av de personligheter och eldsjälar som funnits och finns i teaterföreningen. Hedersmedlemmen Birgitta Jansson (Se bilden.) ger sin syn på utvecklingen i föreningen under de år hon varit med. Hon talar om problemet med att locka unga till teatern, men gläds också åt det stora intresset för teaterresorna som mestadels går till Stockholm

Taxiresan

Under rubriken ”Det missade publiken” finns anekdoter om många av de skådespelare och kulturpersonligheter som besökt Ludvika genom åren. Några ska tydligen ha varit rädda för motion. En av de värsta historierna lär primadonnan Timander ha stått för.
”..Alice Timander spelade i Ludvikarevyn och beställde fram en taxi till Avenys sceningång för att åka till stadsläkaren för en nattlig smörgås. Denne bodde på andra sidan parkeringen...”.
Det känns som att författare Danielsson har lyckats bra med sina föresatser att göra en lättsam skrift.
- Minnesskrifter brukar annars ofta vara så torra att de riskerar att självantända, säger han.


ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons