Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem bygger stadsbiblioteks-, bostads- och affärshus

Annons

Ludvikahems styrelse bestämde vid extra styrelsemöte att låta bygga ett nytt stadsbiblioteks-, bo-stads- och affärshus på Brända tomten/Engelbrektshörna i centrala Ludvika.
Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner projektet. Byggnaden uppförs i fyra våningar, totalt 5 000 kvadratmeter.

- Vi har affärskedjor som är nya för Ludvika på gång till de 8-9 affärslokalerna. Till 12 lägenheterna har vi sedan tidigare ett 40-tal intresseanmälningar, säger vd Ulf Rosenqvist.
- Det var ett roligt beslut som styrelsen enhälligt tog. Därmed nyttjas äntligen den centrala markyta som stått öde som en grusplan efter den stora branden i hörnet Engelbrektsgatan-Storgatan straxt före julen 1989, säger Ulf Rosenqvist som fick ärva utredandet från förre bostads-VD:n när Rosenqvist tillträdde i november 2006.
Bygget planeras starta i oktober i år. Skanska AB är sedan tidigare upphandlad som totalentreprenör.
- Beslutet innebär en utveckling av stadskärnan med ökad handel och boende. Viktigt att vi får hit nya affärskedjor och handel skapar som bekant mer handel.
- Läget är det bästa längs Storgatan, som är gågata.

Stärker sin ställning

- En förstärkning av detaljhandeln i kombination med Lyviksbergets volymhandel innebär att Ludvika nu stärker sin ställning i regionen som handelsstad, säger Rosenqvist.
Han säger sig ha intresseanmälningar och intentionsavtal med för Ludvika nya butikskedjor till samtliga 8-9 affärslokaler i gatuplanet. Under maj ska kontrakten skrivas. Han avslöjar inte vilka kedjorna är. Det får de berätta själva allt eftersom.
- Stadsbiblioteks- liksom butiksdelen räknar vi med ska vara inflyttningsklar oktober-november 2009 och lägenhetsdelen våren 2010.
Byggnaden kommer inuti att ansluta till Ludvikas befintliga galleria. De nya butikerna kommer att få entrér både mot gallerian och in från gatan.

Inglasade balkonger

Bättre lokaler för stadsbibliotek är ett vallöfte som styrande socialdemokraterna löser på byggnadens hela andra våning.
Lägenheterna blir ettor, tvåor och treor med inglasade balkonger, många med sjöutsikt så man ser Väsman. På våning tre blir det en innergård, med bostäder på fjärde våningen omkring. I första hand blir det hyresrätter. Hyrorna är inte förhandlade med Hyresgästföreningen och nivån nämns inte. Parkering/garage blir inte i huset. Man tittar på olika p-lösningar, som bakom Bergslagskonditoriet.

Sista Ludvikafesten

Årets Ludvikafest påverkas inte, men blir den sista på nuvarande plats. Så fort stora scenen plockats ner måste kommunen starta grävarbeten och bortforsling till Björnhyttan av markens gamla brandrester. Efter branden lämnades källaren kvar under markytan, med instörtade brandrester.
Nya huset får eventuellt delvis källare, för tekniska installationer.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons