Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaskolor har knipit priser fyra av fem år

/
  • Rektor Lena Bäcklund är stolt att Junibackens skola i år anses bäst uppfylla god matkultur, hälsofrämjande skolmåltid och hållbara konsumtionsmönster av alla skolor i Dalarna.FOTO BOO ERICSSON
  • Kommunchefen Lars Hellsing blev tomte utan skägg och mössa. Kartongvis med glasstrutar fick strykande åtgång.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Junibackens skola på nya Knutsbo tilldelades igår första pris i tävlingen Skolmatens miljöpris 2008. Skolmåltidpersonalen Elinor Wallin och Therese Wallbom framhåller samarbetet med pedagogerna. Tillsammans lär de ut till barnen förståelse och vikten av att ta ansvar för miljön, klimatet och ett hälsosamt liv.
- Barnen får ära sig tallriksmodellen med mycket grönsaker, säger Therese Wallbom.

Gävle-Dala TV och tidningar uppmärksammade prisutdelningen.
Kommunens kostchef Monika Ahrås sken som en sol. De fem år Skolmatens miljöpris utifrån kriterierna ”mat och miljö” delats ut i Dalarna har Ludvikaskolor hamnat på pallen fyra gånger. Håksbergs skola vann ifjol, tidigare har Marnäs skola blivit tvåa och Nyhammars skola trea.
Prisutdelare Frida Wikström från Stiftelsen Teknikdalen berättade att priset instiftats av dem samt Region Dalarna och Länsstyrelsen som en miljöpremiering för skolor som tänker extra på en positiv och hälsofrämjande skolmåltid. God matkvalitet i en trevlig skolmatsalsmiljö och atmosfär.

Motiveringen

TV-kameran fångade in Frida Wikström när hon läste motiveringen varför Junibackens skola vunnit skolmat-miljöpriset 2008.
För att Junibacken på föredömligt sätt integrerar skolmåltiden i skolans verksamhet, bjuder på sammansatt kost med 17 procent KRAV-märkta livsmedel, så det där med att lärare och förskolepersonal samarbetar med skolmåltidspersonalen om matens betydelse för ett hälsosamt liv samt att man knyter an till matens betydelse i klimatfrågor. Ansvaret var och en har för att alla på jorden ska kunna leva ett värdigt liv.
Kort och gott uppfyller Junibacken målen för en skola med god matkultur, en hälsofrämjande måltid och hållbara konsumtionsmönster.
När så blommor överlämnades till skolköket samt diplom och varucheckar på 9 000 kronor från projektets sponsorer till rektor Lena Bäcklund så jublades det från elevhåll.

Glassutdelning

Social- och utbildninmgsnämndsordförande Håkan Anestedt s fick ett ännu högre vrål när han berättade att han kom med glass till alla. Han fick hjälp av tf. förvaltningschef Barbro Nystedt och kommunchefen Lars Hellsing att dela ut strutarna till låg- och mellanstadiebarnen.
- Elev- och klassråd får vara med och bestämma hur priset ska användas. Jag gissar det blir någon extra festlig måltid vid något tillfälle, säger en stolt rektor när TV-kameran slocknat.
BOO ERICSSON

FOTNOT: Andra och tredje pris gick i år till Sollerö skola i Mora samt Bjursås skola i Falun.

Mer läsning

Annons