Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magert hjortronår • Övermogna bär i södra Dalarna

Annons

Det första som möter DD-reportern, när vi testar hjortronplockning i Säfsen, är en stor hög björnspilling i myrkanten. Där har nallen gått före och slickat i sig de färska sockersöta ”blötgubbarna”. En timme och tusen ryggkrökningar på myren gav, trots att björnen redan varit där, knappt två liter guldgula bär. Det är ett sämre bärår än normalt.

Flera decimeter snö lördagen den 17 maj och så torkan i början av juni har i högsta grad påverkat blåbär- och hjortronåret 2008 negativt.
Framme på byn Fredriksberg stod på fredagen Inger Karlsson vid våffelstugan ”Timjan” med örtagård och sålde färskpotatis, grönt och importbär. Inga lokalplockade hjortron.
- Jag har då inte hittat många hjortron på mina ”säkra ställen” i år. Lite blåbär är det också, säger hon.

Flit krävs på myrarna

Elna Andersson, Fredriksberg, handlar potatis och grönsaker vid torghandeln och delar uppfattningen:
- Själv är jag så ofärdig i ett knä att jag går inte ut på myrarna, men maken Sune har gått och gått och fått ihop sisådär två liter hjortron.
- Blåbär har det sagts man ska söka i höjdlägen. Men det verkar vara lika dåligt även där.
Säfsens myrar är normalt hjortronrika så här års. Men i år upplever bär-plockarna ett mellanår. Bären är dessutom övermogna och hänger ner bland gräs och blad. Även efter långa svettiga turer blir hinkarna knappt halvfyllda.
Knappt halvfyllt
DD-reportern valde en av sommarens varmaste dagar. Efter upptäckten av björnspillningen blev det högt prat och till och med sång, i all ensamhet, där ute på myren för att eventuell nalle i närheten skulle veta av den mänskliga närvaron i björnskaffriet.
Resultatet av en timmes plockning, på ett normalt bra ställe, blev knappt två liter hjortron.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons