Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljeras nästa år av Dalarnas Brandskyddsförening

/

Annons

Maria Eriksson räddade Junibackens skola på Knutsbo från att brinna. Annette och Peter Molinder svarade för rådigt ingripande och räddade Norbergs bilverkstad i Nyhammar från totalbrand. Kommunen och räddningstjänsten uppmärksammade dessa hjälteinsatser genom att tacka, ge blommor och bjuda på fika i stadshuset.

- Era rådiga ingripanden kommer också att uppmärksammas vid Dalarnas Brandskyddsförenings årsmöte nästa år. Då kommer ni och fler som gjort imponerande ingripanden i andra dalakommuner att få medalj, en symbolisk slant och en lunch, sade räddningschef Stefan Karlsson, Ludvika, vänd mot årets lokala hjältar.
Han betonade att dessa två fall ”sticker ut” i avrapporterandet av räddningstjänstens händelser i år. Hur viktigt det är som medborgare att agera, om man kan och inte utsätter sig eller andra för fara.
- För Ludvika kommun som fastighetsägare var ditt agerande Maria av fantastisk betydelse. Junibackens skola är träbyggnad och tänk vad som kunnat hända om elden fått fortsätta, sade kommunchefen Lars Hellsing.

Skolbrand

- Jag gjorde det jag tror alla skulle ha gjort, berättar Maria Eriksson om händelsen på Knutsbo i maj när det rök bakom Junibackens skola och helt osannolikt Telias mobilnät var utslaget så det gick inte att larma 112 på mobilen.

Oandade krafter

Hon rusade till närmaste bostadshus och skrek att de skulle ringa SOS. Hon sprang tillbaka till skolan där det brann kraftigt upp ur en leksakslåda som stod fastsatt i fasaden. Det brann upp under takfoten. Ett fönster sprack. Maria sprang in och ut mot eldhärden och hettan flera gånger. Med oanade krafter, hon vet inte från vart, lyckades hon först välta sedan dra lådan från husväggen.
- Dottern Ida stod ledsen och skrek ”mamma, mamma gå inte in i elden”. Ögonbrynen var efteråt bortbrända och händerna lite skadade, berättar Maria Eriksson om en fantastisk insats även med fara för egen hälsa.
Troligen räddade hon sina barns skola. Branden var misstänkt anlagd. Lådorna med uteleksakerna är numera borttagna från träfasaden.

Verkstadsbrand

Anette och Peter Molinder i Nyhammar uppmärksammas för rådigt ingripande när sonen Christoffer och hans kompis Jimmy ringde på kvällen den 19 mars och upphetsat berättade att det brand i Norbergs bilverkstad vid Nyhammars torg. SOS larmades.
- Vi kastade med pulversläckare i bilen och for, säger Annette Molinder.
Den brann kraftigt mot portarna, rutorna hade gått sönder och läget var kritiskt när Peter tömde släckaren och lyckades släcka hela branden innan Nyhammarskåren kom.
Verkstadsägaren har tackat pojkarna med en slant. Peter och Annette Molinder blir uppmärksammade av kommun, räddningstjänsten och Dalarnas Brandskyddsförening.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons