Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- men Persson hoppas på holländare

/

Annons

DD frågade landstingsrådet Inga-Lill Persson vad som görs för att få bukt med den höga vakansgraden i Västerbergslagens sjukvård.
Enligt henne är mycket på gång.
- Det är Ludvikaområdet som är prioriterat, säger hon.

Att de tre rumänska läkarna till Västerbergslagen bara blev en kommenterar hon så här:
- Även om tre bara blev en så har vi fortfarande läkare på gång som går på svenskundervisning. Det kan hända att någon av de hamnar i Västerbergslagen. Det handlar om ett tjugotal läkare som är på gång till Dalarna, säger Persson.
Jens Beronius uppgift om att de flesta måste komplettera sin utbildning håller hon inte med om fullt ut.
- En del behöver komplettera utbildningen, men inte alla, säger hon.

Rekryteringsresor

Persson är nöjd med de två senaste årens resultat. Rekryteringsinsatserna utomlands har gett 59 nya läkare till Dalarna. Man bara 3 av dessa har valt att tjänstgöra i Västerbergslagen.
- När vi åker runt med läkarna så måste de själva bestämma sig för var de vill slå ner sina pålar. Majoriteten har fastnat för Mora.
Hon kommer in på de rekryteringsresor som görs. I höst kommer det att göras en offensiv mot Holland.
- Vi kommer att sälja in hela länet, men vi ska ha med tydliga företrädare för Västerbergslagen som ska sälja in de fördelar som finns i området, säger Inga-Lill Persson och nämner naturen samt den population av holländare som redan finns i området.

Fler utbildningsplatser

För att lösa läkarbristen måste det även till regeringsbeslut om att utöka antalet platser på läkarutbildningarna menar landstingspolitiker Persson.
- Sådant står lite ovanför oss, förklarar hon.
Hon hoppas också på en läkarutbildning vid Karlstad Universitet. Landstinget i Värmland och Dalarna propagerar gemensamt för detta och hon drar en parallell till polisutbildningen.
- Sedan polisutbildningen kom utanför Stockholm har det visat sig att studenterna inte längre är lika storstadsorienterade, säger hon och menar att en Karlstadutbildning kan gör det lättare att rekrytera läkare till Dalarna.

Goda omdömen

Men redan nu finns ljuspunkter när det gäller rekryteringen av studenter från läkarutbildningarna i Sverige menar hon.
- Landstinget Dalarna får väldigt goda omdömen från AT- och ST-läkare. Där ligger vi nästan i topp i Sverige.
- Tidigare har vi haft 20 ST-tjänster i primärvården i Dalarna. Sista året har vi fått över 40 stycken ansökningar. Det är viktigt att vi får AT- och ST-läkarna att vilja vara kvar, avslutar Inga Lill Persson.

ANDERS BJÖRKLUND


FOTNOT: AT=Allmäntjänstgöring ST=Specialisttjänstgöring

Mer läsning

Annons