Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Men var observant

Annons

Räddningstjänsten ryckte vid halvelvatiden på tisdagen ut till ett hyreshus på Ludvika Gård.
En tvättmaskin hade börjat ryka, men någon eld utvecklades aldrig.
De senaste tio åren har bränder på grund av hushållsapparater minskat enligt Räddningsverkets statistik.

Det var när en serviceman skulle reparera en tvättmaskin i hyreshusets källarplan som maskinen började ryka. Ludd som hade samlats på uppvärmningselementen i tvättmaskinen blev hett, började ryka, och detta utlöste brandlarmet.

Siffror långsamt ner

Tvättmaskiner tillhör annars de hushållsmaskiner som orsakar flest utryckningar i Sverige per år. 2006 gjorde räddningstjänsten i Sverige 96 utryckningar på grund av tvättmaskiner. Siffran för torktumlare samma år var 101 utryckningar.
-- Siffrorna går långsamt ner, men man ska vara observant om säkringen går ett par gånger, och om det börjar lukta bränt ska man ta reda på varför, säger Ulf Erlandsson på Räddningsverket i Karlstad.

Tv-apparater

För Tv-apparaterna har siffrorna sjunkit kraftigt. 1996 gjordes 151 utryckningar på grund av tv-apparater. Tio år senare, 2006, var den siffran nere på 87.
-- Hittills har inga utryckningar gjorts på grund av platt-tv. Antingen beror det på att de är säkrare, eller så beror det på att de är nya, funderar Ulf Erlandsson.

Fåtal strykjärn

Den stora orosframkallaren strykjärnet ska inte vara lika farlig, som folk tror. Strykjärn har de senaste åren bara orsakat ett fåtal larm. Varje år har siffran legat under tio berättar Erlandsson.
-- Termostaten gör att strykjärnet slår av. Glömmer man strykjärnet neråt på strykbrädan orsakar strykjärnet oftast bara en svart fläck.
Tvättmaskinernas statistik verkar vara oregelbunden, men på väg neråt. 1996 gjordes 90 utryckningar orsakade av tvättmaskiner. 2006 hade siffran sjunkit till 29.
-- Siffran för 1996 får sägas vara ovanligt hög, och siffran för 2006 ovanligt låg. Det kan vara att ett enda fabrikat strular ett år som gör att siffrorna blir så olika, avslutar Erlandsson.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se


Mer läsning

Annons