Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Mer resurser till era idéer kan komma.

Annons

Det finns missnöje med utbudet av aktiviteter och evenemang för unga i Ludvika. Gymnasieungdomarna är mer missnöjda med hemortens utbud än jämnåriga i övriga Sverige.
Men om kultur och fritidsnämnden i slutet av april tar det beslut som förväntas, så kommer kommunens unga att ha en riktig "guldgruva" på 180000 kronor att tillgå framöver. Pengarna ska gå till arrangemang och idéer som ungdomarna själva tar initiativ till.

Tidigare kunde pengar sökas ur en pott på 80000 kronor, men om kommunen tar beslut om en omfördelning av pengar, så tillkommer ytterligare 100000 kronor till den potten. Projektet har fått namnet "Guldgruvan" och i konceptet ingår möjligheten att söka pengar till evenemang för dem som vill arrangera till exempel en konsert, en festival eller ett LAN-party. Men råd och coachning ska också finnas att tillgå.
-- Vi på fritid-ungdom ska fungera som coacher, och komma med tips och idéer om till vilka ställen man kan vända sig i olika frågor. Vi vill att ungdomarna ska vara delaktiga i arrangemangen, säger fritidskonsulent Cecilia Malm.

Piteåexemplet

Ett positivt exempel på detta finns i Piteå där kommunen sedan slutet av 90-talet stimulerat och fungerat som vägledare för ungas initiativ.
-- Piteåungdomarna känner sig nöjdare när de kan påverka sin fritid i större grad, säger Cecilia Malm.

Minskad popularitet

De extra 100000 kronor som läggs i potten kommer från budgeten för kommunens drogfria discon "Rock mot rus". Dessa startade vid mitten av 80-talet, men har stadigt minskat i popularitet. En annan anledning till förändringen är svaren från de enkäter som gjorts med skolungdom, och de samtal genomförts med ungdomar.

Forma fritiden

I kommunens projektbeskrivning beskrivs saken så här: "Med detta sätta att arbeta ger vi kommunens ungdomar möjligheter att forma och skapa sin egen fritid i större utsträckning än vad vi tidigare gjort"
Kultur och fritidsnämndens arbetsutskott har ställt sig positiv till projektet Guldgruvan. Nu återstår det för nämnden att göra samma sak.

ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons