Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt smuggleri • Tidigare polisinspektör och bankrånare

Annons

En 40-årig företagare, skriven med ett handelsbolag i en hyreslägenhet i Ludvika, sitter anhållen i polis-huset i Halmstad misstänkt för grova skattebrott. Han ska ha smugglat dieselolja i ett skandalomsusat fartyg.
Mannen är, berättar TT, identisk med den polisinspektör i Gävleborg som dömdes för ett väpnat bankrån i Söderhamn. Och som i egenskap av polis själv deltog i rånarjakten.

Bankrånet i Söderhamn för fyra år sedan gav i förstaläget rånaren 690 000 kronor i kontanter. I and-raläget renderade det 40-åringen, med rötter i västerdalarna, både fängelse och avsked från polisen.
TT berättar att efter fängelsetiden fick mannen sina personuppgifter sek-retessbelagda och han har bytt namn.
Senaste året har han under sitt nya namn flutit upp och sökt etablera sig med handelsbolag i en hyreslägenhet i Ludvika. Handelsbolaget ska enligt Bolagsverket ägna sig åt ett hantverksyrke samt piratimport av varor.

Köpte ökänt fartyg

Tydligen har inte hantverkssysslorna gett vad 40-åringen hoppats på. I mars i år blev hans handelsbolag omskriven i Hallandsposten för köp av det obesiktigade oljefartyget Rana. Sveriges äldsta tankfartyg, byggt 1913, som i 40-åringens ägo namnändrades till Moa af Harg. Handelshuset fick med vite om fartyget inte rustades i sjövärdigt tillstånd att gå upp till varv i Stockholmstrakten för att byggas om till ”charterturer i Stockholms skärgård”.

Smugglat diesel

Förra veckan bordade polis efter en tids spaning Moa af Harg i Halmstads hamn och misstänker att fartyget använts under sommaren för smuggel av villaolja/dieselolja från Danmark till Sverige. På 40-åringens Ludvikaadress c/o har det visat sig registreras ett par kommanditbolag med anstrykning åt ett baltiskt handelsutbyte inom petroliumhandel och transporter av både drivmedel till fartyg (bunkerolja) och villaolja.
När polisen slog till mot fartygen förra måndagen anlände snart ett tankbils-ekipage till kajplatsen. Släpet tillhör bolaget, men dragbilen var flerårsleasad i Skåne. Vid tillslaget hittades 144 000 liter diesel-olja.

Begärs häktad

Två män och en kvinna greps vid fartyget samt även tankbilschauffören. 40-årige företagaren från Ludvika dök sedan upp med sin advokat för att förklara oljehistorien.
Det slutade med att han anhölls, fängslades i polishuset i Halmstad och häktning är begärd.
Den före detta polisen och bankrånaren är med sitt nya namn misstänkt för grovt skattebrott och svarthandel med olja. Förutom varusmugglingen utreds om det har körts ett fartyg som inte har tillstånd att trafikera haven.TT/ BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons