Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket turbulens. Nu kör vi på"

/

Annons

En enig kommunstyrelse beslöt igår, helt enligt förslaget, att sälja kommunens ridanläggning vid Pärlby i Grangärde till Anna Gehlin och Per Nilsson i Sigtuna.
- Tråkigt med bråket, men vi kan inte blanda oss i det interna vem som skulle ha företrätt ridklubben. Vi har haft Curt Axelsson och Folke Löfgren från Grangärde ridklubb med under hela processen, säger kommunalråd Maria Pettersson s.

Bråket har trappats upp den senaste tiden från några stridiga föräldrar i ridverksamheten. De hade velat sett en annan anbudsgivare, Kjell Vickis Ridutbildning, vinna övertagande av Pärlby ridanläggning. Men förslaget imponerade inte på politikerna i kommunstyrelsen.
Politikerna har upplevt tidigare problem i anläggningen, konkurs och själva tillsatt en förvaltningsstyrelse.
15 politiker från alla partier anser sig väl insatta i mångåriga turer och röstade enhälligt för försäljning av Pärlby ridanläggning till Anna Gehlin och Per Nilsson i Sigtuna för 2,2 miljoner kronor.
Tillträde blir första juni nästa år.
- Vi har fått nödvändiga garantier för att de nya ägarna ska säkerställa en god ridverksamhet för barn och ungdomar, säger Maria Pettersson.

Norska fjordingar

- Det har varit mycket turbulens, men nu känns det bra att få detta besked att köpet blir fullföljt, säger Anna Gehlin.
Sedan 15 år bedriver hon ridverksamhet med häst-rasen fjordingar inhyrda på Billby gård utanför Sigtuna. Hon och sambon Per Nilsson har några år kikat på möjligheter att finna ett eget ställe när Pärlby dök upp. De lade anbudet innan första juni i år och sedan har det varit upp-och-ner.
Uppe i Grangärde har hon i november både träffat de hotfulla föräldrar som inte gillar försäljningen och de mer tystlåtna medlemmarna, barnen och ungdomarna, vars röster inte kommit fram och som tänker våga pröva deras ridverksamhet.
- Det blev lite stridigare än vi trott. Men nu kör vi på och hoppas att folk är öppna för vår ridskola.

Ridterapi

- Vi ska minska ner lite på hästarna så det blir ungefär 12 fjordingar som följer med Per, mig och barnen upp till Grangärde.
- Barnen har hört att de ska bli grannar med artisten Pains inspelningsstudio och tycker det ska bli jättespännande.
På Billby gård har denna hästfamilj haft en kördel samt en verksamhet att ta emot flickor med ätstörningar i ridterapi. De är vana vid ridläger och kommer att locka även nuvarande elever att sommartid komma upp till Grangärde.

Bestrider jäv

Anna Gehlin försäkrar att hon inte tidigare varit bekant med Ludvika kommuns förra kultur- och fritidschef Stina Stenberg som deltagit i anbudsbedömning och förhandlingar.
Stina Stenberg har hört av sig med att tycka det var lågvattenmärke av stridiga föräldrar att anklaga henne för jäv i denna Pärlby-affär:
- Jag har inte bytt namn utan alltid hetat Annmari Kristina Byberg-Stenberg. Jag har heller aldrig varit kurskamrat på Strömsholm med Anna Gehlin.
- Samma år för 18 år sedan gick vi visserligen båda utbildningar på Strömsholm, men där var hundratals andra och vi har aldrig haft kontakt eller umgåtts. Så jäv vill jag verkligen bestrida.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons