Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Naturelever visade fram projektarbeten

Annons

När naturvetenskapliga programmet på Högbergsskolan visade fram sina projektarbeten som gjorts det gångna året bjöds det på en rad varierande teman.
En grupp hade undersökt riskerna med hårfärgning. En annan grupp hade utvecklat ett pedagogiskt matteprogram för datorer som ska kunna nås via webben.
- Vår vision är att allmänheten ska kunna bidra med pedagogiska program till webben, och då inte bara inom ämnet matte, sade Linus Nilsson och gjorde jämförelsen med det webbaserade uppslagsverket Wikipedia - där alla kan bidra med kunskap.

Andra projektarbeten som fanns att beskåda när eleverna hade vernissage rörde teman som bantningsmetoder, regnskogen, energiförbrukning i hushållet, och vågenergi. En del grupper gjorde presentationer på bildskärm, däribland gruppen som utvecklat matteprogrammet. I programmet fanns övningar för trigonometri, ekvationer och sannolikhetslära.
- Det här programmet riktar sig till alla som vill ha djupare förståelse för matten, berättar sistaårseleven Linus Nilsson.

Risker med hårfärgning

Fördjupat sig i riskerna med hårfärgning hade Julia Nääs, Emelie Altzar och Moa Nylander gjort. Resultatet är en 33 sidor lång undersökningsrapport, samt tillhörande bilaga som visar resultaten av en stor enkät de gjort. Hela 238 elever har svarat på enkäten, och det visade sig att av de som använt hårfärgning eller toning så har hela 25 procent haft biverkningar av något slag. Biverkningar kan komma i form av klåda, håravfall och huvudvärk.
- Det är otroligt vad kemikalier produkterna innehåller. Bland annat tensider som täpper igen gälarna på fiskarna, säger Moa Nylander.

Miljöfilm

En film under namnet "The biggest threat of our time" stod Aida Gaied, Dijana Zeric, Kim Alvinsson och Sanna Wikström för. Den visades tre gånger under vernissagen, men har också visats i Högbergsskolans aula och verkar också vara på gång att visas för elever på Lorensbergaskolan. Den 22 minuter långa filmen behandlar miljöhoten och vad den enskilda människan kan göra i sammanhanget. Filmen innehåller bland annat intervjuer med representanter för Sida och Svenska Naturskyddsföreningen, men också med kommunens miljöchef. Lite av en Al Gore-film för Ludvikaborna med andra ord.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons