Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen utser lördagen till "Miljövänliga Dagen"

Annons

Om alla hushåll i Ludvika kommun använde maskindiskmedel märkta med Bra Miljöval skulle det minska utsläppen av fosfor med 170-330 kilo per år, med minskad algblomning och reducerad övergödning som resultat. Det är bara ett av många exempel på enkla åtgärder som Naturskyddsföreningen önskar och som gör stor miljönytta.

- Låt lördag bli Miljövänliga Dagen, utropar miljöorganisationen Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
-Vi uppmanar alla hushåll, både i Ludvika och i resten av Sverige, att göra lördagen den 24 maj till Miljövänliga Dagen. En dag då vi vårstädar bland våra miljörelaterade ovanor, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Miljömedvetna

De miljömedvetna konsumenterna blir allt fler, vilket gör att efterfrågan på miljöanpassade varor och tjänster ökar. Att våra miljöval i vardagen gör skillnad finns det gott om exempel på.
Genom att gå över till miljömärkta tvättmedel har hushållen i Ludvika kommun under de tio senaste åren besparat hav och sjöar utsläpp av 110 ton linjära alkylbensensulfonater, ”LAS”. För samtliga hushåll i hela Sverige blev motsvarade utsläppsminskning cirka 40 000 ton under perioden. LAS är en mycket giftig tensid som kan vara direkt dödande för fisk, kräftdjur och alger.

Vilket rengöringsmedel?

Våren är en tid då många kemikalier kommer fram ur skåp och bodar. Av en ny rapport från Kemikalieinspektionen och SCB framgår att antalet rengöringsmedel på konsumentmarknaden har ökat med 25 procent på bara fem år. I dag använder svenska hushåll cirka 2 000 olika kemiska produkter för rengöring, varav många är miljöfarliga och allergiframkallande.
-Lördagen den 24 maj kan bli dagen då onödiga och miljöfarliga rengöringsmedel åker till kommunens miljöstation.
- Den Miljövänliga Dagen, då vi slutar köpa rengöringsmedel som inte är miljömärkta. På så vis kan alla i Ludvika göra en viktig insats för miljön, säger Mikael Karlsson.

Mer läsning

Annons