Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordfronts utgivare efterlyst av domstol

Dalabaserade nazistsajten Nordfronts ansvarige utgivare Martin Saxlind är efterlyst av Örebro tingsrätt sedan han hållit sig undan från delgivning av en stämning för hets mot folkgrupp. det är Justitiekanslern som stämt Saxlind sedan Nordfront publicerat en artikel som hyllat Adolf Hitler vid dennes 126-årsdag.

Annons

Artikeln publicerad på Hitlers födelsedag 20 april och följdes av en mängd företrädesvis vulgära kommentarer. Artikeln fångades upp av den ideella Föreningen Juridikfronten som envetet bevakar nazisterna, eller nationalsocialisterna, som de föredrar att kalla sig, framför allt på nätet. Artikeln anmäldes till Justitiekanslern (JK) som 9 september vid Örebro tingsrätt ansökte om stämning mot utgivaren Saxlind.

Då hade han vid ett kort förhör på polisstationen i Söderhamn bekräftat att han är ansvarig utgivare för Nordfront.se, att han läst artikeln och att han förnekade brott. Om själva artikeln sa Saxlind att han hört talas om den i media och läst den först inför förhöret.

Justitiekanslern konstaterar att artikeln inte är någon nyhetsartikel utan en ren hyllning av Adolf Hitler och att artikeln sådan den är utformad "uttrycker missaktning mot bl a judar" och att den därför "utgör hets mot folkgrupp".

Bevisningen utgörs av själva artikeln, utgivarbeviset och förhöret med Saxlind.

Så långt handlar det om ren rutin.

12 november meddelade Saxlinds försvarare, advokat Carl Lindström, att inte klienten infunnit sig till samtal om stämning och strategi. Lidström säger att han ska försöka kalla Saxlind igen. Rätten meddelar JK.

Under tiden har Svensk Delgivningsservice för domstolen räkning försökt delge Saxlind stämningen. Personliga besök i hans bostad i söder hamn 24 och 29 oktober och 5 november har varit resultatlösa. Liksom frågor till grannar och sökningar på olika internetforum som Facebook och Ratsit.

Det sista som hänt i målet är att Örebro tingsrätt 24e november utfärdade en personefterlysning gällande Saxlind. Hos Nordfront säger presstalesmannen Pär Öberg så här:

– Jag tror inte han är speciellt hemlig med var han bor. Har dom inte fått tag på honom beror det nog bara på ett dåligt delgivningsarbete. För oss är förresten den där stämningen bara blaha.

Öberg frikändes nyligen för samma brott i Falu tingsrätt.

Martin Saxlind har varit ansvarig utgivare sedan oktober förra året. Den tidigare utgivaren Fredrik Vejdeland försöker sedan en tid få avtjäna ett fyra månaders fängelsestraff för hets mot folkgrupp med fotboja. Kriminalvårdsverket och Förvaltningsrätten i Göteborg har avslagit detta med motiveringen att det vore "stötande" då Vejdeland med fotboja skulle kunna fortsätta begå samma sorts brott i hemmet. Saxlind är vidare dömd till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Kärrtorpskravallerna 2013. Domen är överklagad.

Läs även: Nordfronts utgivare får fängelse för Kärrtorp

Mer läsning

Annons