Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slår man till i Smedjebacken • 2009 i Ludvika

/
  • Ett finskt företag har helikopterfotat 4,,000 bilder i augusti på samtliga fastigheter i Smedjebackens kommun för utgivning av 800-sidigt praktverk.FOTO: AERO-KUVA

Annons

Vad är det i luften som surrar? Det kan vara det finska flygbilds- och bokförlaget Aero-Kuva som i Smedjebacken, först i Dalarna, flygfotar alla fastigheter, industrier, lokaler, flerfamiljshus och villor för att göra en praktbok. 12 personer håller via arbetsförmedlingen på att anställas som ska gå dörr till dörr och intervjua.

- Vi har flygfotat och gör just nu den mest omfattande inventering som gjorts i Tranås kommun, säger Johan Skoglund för Nordisk Hembygd Aero-Kuva.
- Det är bestämt att vi kör upp ett nytt område för hembygdsboken i intressanta bygder i södra Dalarna och skriver historia för framtiden kommande åren i Smedjebacken, Ludvika, Norberg och sedan upp över Dalarna.
Iden kommer från praktverket Svenska Gods och Gårdar som utgavs 1935-47 i 51 band. Den finska flygbildsäljaren gör nu omfattningen mycket större. Första hembygdsboken utgavs i Finland år 2000 och första boken i Sverige var ”Trosa, Vagnhärad, Västerljung, Vår hembygd i färg” som gavs ut 2006. Hembygdsböckerna har gjorts i 128 flerhundrasidiga band över främst finska men även ett antal svenska och norska kommuner baserade på flygbilder.
Allt som allt har Aero-Kuva med hembygdsboken 145 anställda och expanderar i hela Skandinavien. Man har redan 5,5 miljoner flygfoton i arkiven.

12 nya jobb

På arbetsförmedlingen kan man söka 12 intervjujobb som i höst och vinter får Smedjebacken som första arbetsort. 2009 övergår man till Ludvika. Därefter Norberg och upp över Dalarna. Det är fasta jobb. Om cirka tre år tar kommunerna i mellersta och norra Sverige slut. Då erbjuds intervjuare att pendla eller flytta med till Skåne eller Norge.
- Provisionslön med månadsutbetalning, säger Johan Skoglund som uppger att han jobbade som snickare förut och har höjt sin lön. Då är han både kontorschef i Tranås och intervjuare.
I augusti fotade Aero-Kuvas tre egna Schweizer 300 CBi-helikoptrar plus en inhyrd samtliga 4 000 fastigheter i Smedjebackens kommun. Även ute i byarna. Där har ni svaret på surrandet i luften.
När björkarna slår ut i vår är turen kommen till Ludvika kommuns hela område.

Ligga-frammeböcker

Böckerna inleds med presentationer av bygden, dess företag, hembygdsföreningar och historisk.
Intervjuer och deltagande i böckerna kostar inget. Man får även läsa korrektur på sina uppgifter innan boken trycks. Upplagan brukar handla om 800 exemplar och priset fyratusenfemkundra.
- När vi förklarar syftet med intervjuerna och bokutgivningen brukar man vara väldigt positiva, säger Johan Skoglund.
- Vi tar upp reservationer. Det är många som vill äga denna bok. En bonde kan vara intresserad av att se andra gårdar, en målare kanske vill titta på hus han målat.
- De blir ”ligga framme böcker” på biblioteken. De underlättar släktforskning. De är som en historiebok för framtiden.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons