Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Nu utreds ett stopp för naturvårdsbränning

/
  • En brandbil på väg mot bränderna. Här vid Vännebo kraftstation.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons

Räddningsverket har nu beslutat att Ludvika kommun får 2,79 miljoner kronor i ersättning för de stora skogsbränderna som härjade i trakterna av Vännebo i somras.
Kommunen får stå för självrisken på 766 000 kronor. Naturvårdsbränning orsakade branden i Vännebo och i framtiden kan det bli stopp för detta.

Räddningsverket offentliggjorde sitt beslut om ersättning i går. Ludvikas räddningschef Stefan Karlsson är nöjd med summan myndigheten kommit fram till.
- Vi får täckning för de kostnader som vi haft i samband med bränderna, säger han.

Lagar om ersättning

Kommunen meddelade Räddningsverket att kostnaderna låg på 3,55 miljoner kronor. I sitt yrkande på ersättning räknade de ifrån en självrisk 766 000 kronor och hamnade då på 2,79 miljoner kronor. Kommunen fick alltså hela summan de begärde.

Stora Enso som låg bakom naturvårdsbränningen kommer inte att stå för något av självrisken?
- Nej, jag kan förstå att folk kan ha de tankarna. Men enligt lagen ska staten eller kommunerna stå för kostnaderna. Är det räddningstjänstlagen så är det räddningstjänstlagen, förklarar Stefan Karlsson.

Rekordmycket bränder

Han berättar att det nu pågår utredningar centralt, regionalt och lokalt om naturvårdsbränning ska tillåtas i framtiden.
- Det har aldrig varit så mycket skogsbränder som i somras, berättar Karlsson.
Flera av dem var orsakade av naturvårdsbränning. I närområdet var också den stora branden i Leksand och i Tiveden i Örebro län orsakade av detta.
Så det kan bli slut på naturvårdsbränning?
- Ja, det kan bli aktuellt.
För räddningstjänsten i Ludvika kommun är dock inte bränderna något avslutat kapitel än på ett bra tag.
- Vi håller på med olycksundersökningar, berättar Karlsson.
Det innebär att räddningstjänsten utreder sin egen insats under bränderna. Dessutom ska material ersättas. Stefan Karlsson kan i dag inte ge något säkert svar på när de kan sätta punkt för historien.
- Kanske kan vi vara klara i februari, avslutar han.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons