Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sopsystemet succé i Härnösand

85 procent av villahushållen i Härnösand har de nya soptunnorna med fyra fack. Den så kallade miljöstyrande avgiften är en viktig orsak till den höga anslutningsgraden.
– Villahushåll med flerfackstunnor betalar en årsavgift på 2 450 kronor, övriga betalar 2 950 kronor, säger Joakim Nordkvist, affärsområdeschef vid återvinningen i Härnösand.

Annons

Nya sopsystemet för 15 000 hushåll samt företag och andra verksamheter har införts successivt under perioden maj 2014 och fram till i år och där man började med villahushållen.

– Tidigare hade hushållen bara en grön tunna där många slängde rubbet medan andra slängde en del vid återvinningsstationerna. Vid införandet av nya systemet höjdes årstaxan för villahushåll med 400 kronor, men vi hade samma avgift oavsett om man valt flerfackstunnor eller bara hade en grön och brun tunna. Bruna tunnor har införts eftersom vi nu har obligatorisk insamling av matavfall, förklarar Nordkvist.

Till en början var det 65 procent av villahushållen som valde att ha två tunnor med vardera fyra fack. Men så bestämde sig kommunen för att införa miljöstyrande taxa.

– Det innebar att för dem med flerfackstunnor sänktes årstaxan med 50 kronor till 2 450 kronor medan övriga fick en höjning med 450 kronor till 2 950 per år. Det har hittills resulterat i att ytterligare 1 300 villahushåll har valt flerfacks och att anslutningsgraden nu är 85 procent.

Joakim Nordkvist konstaterar att hushållen blivit avsevärt bättre på att sortera. Trots att en stor del av hushållen nu har flerfackstunnor så har mängden avfall som lämnas på återvinningsstationerna inte minskat.

– Härnösandsborna har blivit duktigare på att sortera, det är det vi kan se. Eftersom folk sorterar rätt kan mycket mer förpackningar och liknande skickas för återvinning.

– Mängden avfall som vi måste transportera till en anläggning i Sundsvall för förbränning, har på tre år minskat med 30 procent eller drygt 1 500 ton. Därmed har kommunens kostnader för brännbart avfall minskat med cirka 750 000 kronor per år.

Mer läsning

Annons