Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Och en del handlare vill ha söndagsöppet

Annons

När köpmannaföreningen hade årsmöte väntades beslut om längre öppettider sista lördagen varje månad.
Men handlarna ville mer än så. Från och med slutet av april ska stan hålla öppet en timme längre varje lördag.
-- Det här är bra. Jag skulle till och med vilja ha ännu längre öppettider, säger Lisen Baier som driver interiörbutiken Priq.

De längre öppettiderna är en följd av etableringarna på Lyviksberget, och del i en strävan efter att kunderna ska välja att handla i Ludvika istället för att åka till Borlänge och andra kommuner. Ludvikas handelsindex för sällanköpsvaror låg förra året på 56, vilket kan jämföras med Borlänges index som låg på 166. När det råder jämvikt mellan befolkningsmängden i kommunen och storleken på handeln ligger detta index på 100.

Centrum hakar på

Men för en månad sedan öppnade Lyviksberget och nu hakar centrumhandlarna på den positiva trend som finns i Ludvika. Från och med lördag den 26 april har butikerna på stan öppet 1 timme längre på lördagar.
-- Vi tänkte att det annars skulle bli för krångligt för kunderna att hålla reda på vilka lördagar som har längre öppettider, berättar Irene Andersson som är varuhuschef på Åhléns.
Hon menar att det är viktigt att det finns öppna butiker på stan, så att folk som handlat på Lyviksberget inte möter låsta dörrar. Irene Andersson skulle också gärna se att butikerna på stan håller öppet till klockan 16, och i förlängningen även på söndagar.
-- Man måste ha öppet när kunderna handlar. Dagens konsumtionsmönster ser annorlunda ut och det gäller det att även gamla handlare förstår. Men att ha öppet till klockan 15 är ett första steg, säger hon nöjt.

Flera handlare ville

På årsmötet fanns fler handlare som ville ha ännu längre öppettider.
-- Vi var några som förespråkade att vi ska ha öppet till klockan 16, säger Lisen Baier.
Även hon skulle gärna se söndagsöppet på stan. Hon hoppas att den nya ordningen ska få fler att handla i Ludvika.
-- Jag tror på Ludvika som en fin liten köpstad. Jag önskar att det också var fler som vågade ta sig an de små lokaler som finns här i centrum, avslutar hon.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons