Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Och inga smakförstärkare i maten

/
  • Lärjedalen i Göteborg är bäst i landet med 21,1 procent ekologisk mat. Övriga dalakommuner som utmärker sig är Borlänge och Hedemora som ligger strax bakom Ludvika. Många mindre landsortskommuner i Sverige köper däremot nästan inget ekologiskt alls.FOTO

Annons

Ludvika kommun fortsätter att stå sig bra när det gäller ekologisk mat.
17 procent av den inköpta maten i de kommunala förvaltningarna är ekologisk.
Dessutom finns inga smakförstärkare i den mat som serveras till förskolebarn och skolungdomar.

Ludvika kommun intar en 8:e plats i den riksomspännande jämförelsen mellan kommuner, landsting och stadsdelar. År 2005 serverades 12 procent ekologisk mat, 2006 gick siffran upp till 15,5 procent och förra året blev det alltså 17 procent.
- Regeringens mål är 25 procent ekologiskt 2010, och vi hoppas och strävar mot det målet, säger kostchef Monika Ahrås.

“Syntetiska tillsatser”

En annan positiv sak är att under hösten 2008 så har förskolebarnens och skolelevernas mat blivit helt fri från smakförstärkare.
- Vi började att ta bort smakförstärkarna gradvis för två år sedan, berättar Ahrås.
- Det är syntetiska tillsatser, saker som höjer upp sådant som inte smakar något i sig själv.
Smakförstärkare är dock inte förbjudna av Livsmedelsverket.
- Men det talas om att de kan framkalla allergier och reaktioner, fortsätter Ahrås.

Vanligt i charkvaror

Ahrås berättar att smakförstärkare finns i buljonger och i charkvaror som skinka och leverpastej. Hon säger att det kostar några extra kronor per kilo att köpa mat fri från smakförstärkare, men att det är värt det för kvalitetens skull.

Är det fler kommuner i Dalarna där maten är fri från smakförstärkare?
- Jag vet inte, men jag hoppas att fler gör lika. Vid upphandlingar så skulle det gynna oss om fler efterfrågade högre kvalitet.









ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons