Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oljan har varit för billig"

Annons

På fem år har oljepriset mer än fyrdubblats. På ABB i Ludvika ser man positivt på utvecklingen.
- Oljepriset har tidigare varit för lågt, säger Per Haugland, chef för ABB Power Systems. För DD berättar han hur företaget vinner på oljeprishöjningarna.

Den rekorddyra oljans konsekvenser sprider sig som ringar på vattnet. När bensin- och matpriser stiger, när inflationen ökar och riksbanken höjer räntan, ges förklaringen: oljeprishöjning.
Om orsakerna till oljeprishöjningarna kan man läsa i en rapport från Internationella Energibyrån (IEA) att det är ett komplicerat samspel mellan olika faktorer som ligger bakom. På längre sikt menar dock många forskare att efterfrågan på olja kommer att hinna ikapp utbudet, vilket innebär att råvaran blir så dyr att den försvinner från energimarknaden. En del drar dystra slutsatser. Flygplan kommer att bli kvar på marken, och den globala handeln kommer att stanna av. Pessimisterna talar idag om år 2010 – efter det kommer oljeproduktionen att minska.
Men på ABB i Ludvika tar man det hela med ro:
- Det som är väsentligt för oss är att på lång sikt blir det mer drag i den delen av marknaden som går mot alternativa energikällor, som inte går på fossila bränslen, säger Per Haugland, chef för ABB Power Systems.

Förnyelsebar energi

Oljepriset kommer nog att fortsätta att stiga, tror Per Haugland.
- Det är positivt. Det tillför nya aspekter när det gäller kraftanläggningar. Vi vill inrikta verksamheten i Ludvika mer på förnyelsebar elproduktion.
Som ersättning för fossila bränslen framhåller han vind- och vattenkraft och på längre sikt solenergi. Problemet med samtliga av dessa sätt att producera el är att transportsträckan från källan till där behoven finns ofta är lång. Fram till idag har man exempelvis inte kunnat utnyttja vattenkraft belägen 200-400 mil bort. Samma problematik gäller sol och vind. Lösningen levereras från ingenjörer i Ludvika.

Den saknade pusselbiten

På ABB i Ludvika har man hävdat i tio år att om man kunde överföra solenergi från öknen i Sahara till Europa, så skulle ett försvinnande litet område kunna försörja hela Europa med el.
- Det som är väsentligt för oss är ju själva överföringen av energi, transmissionen, från där solen finns till där människor bor, säger Per Haugland.
- När det gäller vindkraft, så ska ju anläggningarna byggas där vinden finns.
Haugland pratar gärna om den order företaget fick från Tyskland förra året. Genom en 13 mil lång HVDC Light-kabel (högspänd likström) kommer el från världens största havsbaserade vindkraftspark (Borkum 2) utanför den tyska kusten att överföras till fastlandet. ABB har liknande projekt i andra delar av världen och efterfrågan kommer sannolikt att öka.
- Kina och Indien satsar stort på vattenkraft. Där ser vi en betydlig ökning, säger Per Haugland.

Vinner även på kort sikt

Att oljepriset stiger beror till viss del på att mycket av den lättåtkomliga oljan redan har pumpats upp. För att det ska vara lönsamt att hämta upp den olja som ligger djupt ner i havet eller på annat sätt är svårtillgänglig krävs att tekniken utvecklas. Även här spelar ABB en roll.
Hittills har olja och gas använts direkt på plattformarna ute till havs för att generera el till verksamheten. Idag förlorar man mycket pengar på detta – alternativet är ju att sälja råvarorna dyrt på marknaden.
År 2005 blev gasplattformen Troll, 7 mil utanför den norska kusten, den första plattformen till havs att drivas via en likströmsledning. Nästa år blir BP det andra bolaget som börjar använda ABB:s teknik för sin elförsörjning till plattformen Valhall.
- På kort sikt ger ju ett högt oljepris ökad aktivitet där oljeutvinning sker. Det blir mer drag också på den marknaden, menar Per Haugland.

MARKUS HOLDO

Mer läsning

Annons