Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskvandring tog barnen in i tomma gravens mystik

Annons

Lågstadiebarn kommer i fem omgångar till en påskvandring i Högbergskyrkan. De får uppleva scener från år 33 och den bibliska bakgrunden till påskhelgen - en långhelg som brukar förknippas med påskkärringar och massor av godis.

Bibelns centrala berättelse om Jesus sista dagar, död och uppståndelse i påsktid är så spännande att lågstadiebarnen från Junibackens skola rycker till när de romerska soldaterna bankar på till lilla slutna rummet, där de sitter gömda med några av rollspelets jagade lärjungar.
De lyckas vara tysta, och får tillsammans med Maria Magdalena (spelad av Erika Lagerström) uppleva att stenen är undanvält och Jesu grav tom.
Dessförinnan har gruppen upplevt hur det känns att bli av med alla pengar i tullen in till Jerusalem. I största scenen, torgvimlet, känns dofter av kryddor, dadlar och apelsiner. Där pågår vardagslivet; kvinnorna hämtar vatten ur brunnen och fiskarna slänger upp sina nät på tork, när soldater och präster plötsligt gläds över budskapet att upprorsmakaren Jesus är korsfäst.
Några kvinnor ur tidigare möten enligt bibeln med Jesus är de enda i spelet som öppet vågar uttrycka sin vrede och sorg. Kalabalik utbryter när soldaterna söker lärjungarna.

Irrfärd i källaren

Petrus (Fredrik Lagerström) tar barnen med på en irrfärd och säger bland annat, besviken över sig själv, att Jesus fick rätt i påståendet vid sista måltiden att innan tuppen gol på morgonen skulle han tvingas förneka tre gånger att han känt Jesus.
Lärjungarna städar upp smulorna efter sista måltiden.
Det relativa mörkret bakom ridåerna, levande ljusen, dofterna och utspelet skapar faktiskt lite spänning.

Även för vuxna ikväll

När det är som nattsvartast i rollspelet, när barnen upplevt tomma gravens mystik, stormar Petrus in och skriker ut de förlösande ord som närt kristendomen i 2 000 år; ”Jesus lever”.
Erik, som går i tvåan på Junibacken, tycker vid fikat efteråt att påskvand-ringen varit spännande:
- Men jag ville ha sett Jesus också.
- Detta är andra året vi belyser bibelns påskberättelse genom scener och rollspel, säger ungdomsledare Fredrik Axelsson.
- Vi tänker fortsätta och göra tre olika varianter. Så en lågstadieelev kan komma i ettan, tvåan och trean och kunna uppleva tre olika spel.
Sist uppmanades barnen att komma tillbaks med föräldrar onsdag kväll (läs: i kväll den 19 mars) till Högbergskyrkan, klockan halv sju eller halv åtta, då även vuxna och vem som vill får uppleva årets påskvandring.

BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons