Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv till förslag om lättnader i strandskyddet

Annons

Miljö- och byggnämndens ordförande i Ludvika Ingrid Holmström (s) ser positiv på regeringens förslag som innebär vissa lättnader i strandskyddet i områden där exploateringsstrycket är lågt.
- Vi har så mycket vatten inom kommunen så man kan gärna få bygga strandnära, säger hon.

På måndagen presenterade miljödepartementet ett förslag till utvecklade strandskyddsregler. Förslaget, som ska ut på remiss, innebär bland annat vissa lättnader i strandskyddet i områden för landsbygdsutveckling där tillgången på orörda stränder är god och exploateringstrycket lågt. Samt att kommunerna övertar Länsstyrelsens huvudansvar för beslut om dispens.

Generös policy

Ungefär samtidigt presenterade SVT en undersökning som visade att antalet dispenser från strandskyddet ökat kraftigt, bland annat i Dalarna.
Inom Ludvika kommun är det miljö- och byggnämnden som har ansvar för dispensärenden vad gäller strandskyddet. Dess ordförande Ingrid Holmström berättar att nämnden försöker hålla en generös policy gentemot de som önskar strandskyddsdispens.

Fått avslag

- Vi har försökt så långt det varit möjligt att ge folk möjligheter till strandnära boende. Dock utan att detta inkräktat på allemansrätten, säger hon.
Sedan en tid tillbaka har det dock varit så gott som stopp på dispenser. Dock inte beroende på att miljö- och byggnämnden blivit restriktivare.
- Under den senaste tiden har Länsstyrelsen avslagit i stort sett alla strandskyddsdispenser. Bland annat vad gäller det planerade bostadsområdet i Grangärde, berättar Ingrid Holmström.

Själv bedöma

Hon ser därför positivt på miljödepartementets förslag om lättnader i strandskyddet och inte minst förslaget om att huvudansvaret ska läggas på kommunerna.
- Jag tycker det är positivt. Varje kommun kan då själv bedöma sina möjligheter att bevilja dispens, säger Ingrid Holmström som emellertid är tveksam till om förslaget blir verklighet på grund av att det kan uppfattas som inte förenligt med allemansrätten.
- EU styr ju en hel del av bestämmelserna och jag tror att det ute i Europa kan uppfattas som ett hot mot vår unika allemansrätt.

Mer läsning

Annons