Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priskrig gynnar karusellåkare med tio turer för 100 kronor

/
  • 55:e Grängesmarknaden ikväll och hela helgen. IFK Grängesberg samarbetar i år med Bergströms tivoli. Från vänster marknadschef Lennart Andersson, Jan och Magnus Bergström för tivolit och IFK Alliansens ordf Karl-Erik Anestedt.FOTO BOO ERICSSON

Annons

I helgen är det 55:e Grängesbergs marknad med knallar, folkfest och tivoli.
I år samarbetar IFK Grängesberg med Bergströms tivoli. Från Axels Nöjesfält, som marknaden haft i många år, sägs att man fick beskedet så sent och redan bokat besiktningar av släp i Ludvika att man stannar och anordnar egen tivolihelg i Ludvika.

- Axels Nöjesfält började 1928. Vi passar på och fyller 80 år i Ludvika nu i helgen. Vi ligger i Sänkan med väldigt många attraktioner och firar jubileum genom att sälja tio biljetter för hundra kronor, säger Mikael Andreasson för en av tre grenar Axels nöjesfältsbolag.
Han förklarar så många åkattraktioner i helgen med att man i tio års tid (inför Grängesberg marknad) passat på att besiktiga släp i Ludvika.
- Besiktningarna bokades i januari-februari. I juni fick vi reda på att Grängesberg inte skulle ha oss i år.

DD: Läxade ni upp kommunens uthyrare av tomtmark, hotade med konkurrensverket, när ni i ett förstaläge nekades hyra Folkets husparkeringen?
- Man kan inte stoppa oss med hänvisning till att det finns ett annat tivoli på en marknad 15 kilometer från stan. Det kan man bara inte enligt konkurrensverket. Och detta fick vi påpeka. Men det gick tydligen inte att få loss parkeringen, så vi kom till Sänkan, svarar Mikael Andreasson.

Ett ”tivolibråk”

Ansvariga i IFK Grängesberg har en annan bild och kallar det ett ”tivolibråk”:
- Jag tycker Axels Nöjesfält beter sig barnsligt som gör en kollision med två tivolin i kommunen samma helg och sätter ner priset på biljetterna. På marknaden ifjol tog de 180 kronor för sex biljetter, säger ordförande i IFK Alliansen Karl-Erik Anestedt.
Han berättar att IFK i våras tog in offerter från sex tivoli. Bästa budet (mest ekonomiskt tillbaks till idrottsföreningen) kom från Bergströms tivoli från Eskilstuna. Han har också synpunkter på att Axelssons i läget efteråt ville förbättra sitt bud.
- Så går inte ett anbudsförfarande till. Hela handlandet förbättrar inte Axels position hos oss, säger Anestedt.

16 attraktioner

Far och son Jan och Magnusson Bergström är glada över samarbetet med IFK Grängesberg och har efter sina resurser laddat upp med 16 karuseller och åkattraktioner på gamla gruvområdet i Grängesberg ikväll, lördag och söndag.
Barnens dag blir söndag med halverade biljettpriser.
- Vi har inte satt pris på åkhäftena ännu, sade Jan Bergström försiktigt igår utifrån konkurrensen i Ludvika.

Färre knallar

Bror Jansson var ”marknadsgeneral” i 30 år och Lennart Andersson gör sitt 25:e:
- Svårare att få ihop knallar i år, även om mobiltelefonen fortfarande ringer. Nedgången blir tjugoprocentig. Vi tar bort nedersta marknadsgatan mot skärningen, publiken får samma sortiment och 350 knalleplatser är uthyrda.
- Nio av tio knallar jag ringt, som inte hört av sig, åker till Torsby i helgen.
Tidigareläggningen en vecka av Grängesmarknaden blev med facit i hand inte helt lyckad.
- Nästa år flyttar vi tillbaks med helgmarknader i gamla traden igen; Nora, Filipstad, Torsby, Grängesberg och Kopparberg, säger Lennart Andersson.
BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons