Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Protesterar mot skolnedläggning

/
  • Idrottshallen i Sunnansjö var välbesökt.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • -- Det bästa med det här förslaget är att det är ett förslag, sade Lennart Granquist som förordade en höjning av skatten för skolornas skull.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • -- Sunnansjö skola är unik och har varit i gång i 158 år. Det är okänsligt att lägga ned ett kulturarv. De kommer att skratta åt er i hela Sverige, sade Ulf Sjögren och delade ut en minnesskrift om skolan till bland annat Kjell Stenberg, vice ordförande i
  • -- Jag ställer inte upp på det här förslaget, sade Gun Andersson (c) som är andre vice ordförande i social- och utbildningsnämnden.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons

Föräldrastyrelsen i Sunnansjö hade till gårdagens skolmöte tagit fram ett eget förslag, jämfört med vilket kommunen bara spar 92 000 kronor på att lägga ned Sunnansjö skola.
- Är det värt 92 000 kronor att lägga ned en skola, undrade föräldra-styrelsens ordförande Thomas Maatz.
- En hel by, flikade en man i publiken in.

Efter Grängesberg på tisdagen var det i går dags för Sunnansjö att ha ett välbesökt möte om de föreslagna skolnedläggningarna.
I dag är Sunnansjö/Saxdalen ett rektorsområde. Och enligt de siffror som lades fram av föräldrastyrelsen på mötet spar kommunen:
- 600 000 kronor på att dra in en rektorstjänst på Sunnansjö skola.
- 95 000 kronor på minskad administration.
- 290 000 kronor på att dra in pedagogen.
Dessutom spar man pengar på minskad städning och matpersonal. Totalt ger detta en besparing på cirka 1,08 miljoner kronor.
Enligt det förslag föräldrastyrelsen lade fram bildar Sunnansjö/Saxdalen ett rektorsområde.
- 600 000 kronor skulle då sparas på att en rektorstjänst tas bort.
- 95 000 kronor skulle sparas på att administrationen sköts med resurserna i Nyhammar.
- 290 000 genom samordning av pedagogtjänster med Nyhammars skola.
Detta skulle enligt Föräldrastyrelsen ge en besparing på 985 000 kronor. Skillnaden mellan förslagen, 92 000 kronor.

Jämförde med 60-talet

De svarande, bland andra Social- och utbildningsnämndens Håkan Anestedt och Kjell Stenberg, lovade att se över förslaget som föräldrastyrelsen tagit fram. Men förslaget var förstås inte det enda som sades under kvällen. Många åsikter kom fram i debatten.
- Vi har intryck av att det här är ett hastverk med flera fel. Och varför ska byarna betala för att man misslyckats att hålla budgeten på skolorna inne i stan, sade Ulf Sjögren.
Per-Erik Olofsson kritiserade “skrytbygget” på Brända Tomten inne i stan och de miljonkostnader som detta medför.
Röster i publiken gjorde tillbakablickar till 60-talet då elevunderlaget också var dåligt och skolan var nära att läggas ned.
- Vi insåg att Sunnansjö skulle bli en fäbodbacke. Skulle skolan läggas ned, skulle det vara kört för byn, sade Lennart Granquist.
Skolan räddades och röster i publiken yttrade att det förmodligen bara är en tillfällig nedgång i elevunderlaget även denna gång. Det kommer vända uppåt igen menade de.

Ingen ombyggnad

Granquist menade också att en utökning av elevantalet på Nyhammars skola skulle kräva en ombyggnation om några år. Här fick han svar av tillförordnade förvaltningschefen Barbro Nystedt.
- Det gick 200 elever på Nyhammar förut. Det är 100 elever nu, så det finns gott om plats. Det blir inga extra kostnader.
Röster i publiken ville höja skatten för att klara skolorna.
- Vi kan inte höja skatterna. Det står fastslaget i budgeten. Det blir i så fall först 2010, sade Anestedt.
En viktig synpunkt var att det blir längre resor för föräldrar som ska hämta och lämna sina barn på fritids. En del skulle få 4 mil fram och tillbaka sade Thomas Maatz.
- Folk jobbar åt andra hållet och kommer att åka till andra skolor med barnen. Ni kan glömma att det kommer att komma 60 barn till Nyhammars skola, sade en kvinna i publiken.
Föräldrar i området talar dessutom om att bilda en friskola om förslaget går igenom.
- Vi kommer att bilda en friskola och det kommer inte att bli något hastverk. Vi ska fila på en ansökan och skicka in om förslaget går igenom, sade en annan kvinna i publiken.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons