Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radonföretag erhållit adresser från miljö- och byggkontoret

Annons

Miljö- och byggkontoret har på begäran av en radonkonsult lämnat ut adresser på flera hundra fastighetsägare som vid mätning haft över 200 Bequrell per kubikmeter inneluft.
- Men företaget har ingen anledning att skicka ut ”påminnelse” till fastighetsägarna som omöjligt innan kan vara deras kunder. Miljö- och byggkontoret tar avstånd från radonkonsultens oseriösa utskick, säger kontorschefen Bror Wallin.

- Enligt offentlighetsprincipen och efter samråd med Sveriges kommuners och landstings jurister lämnade vi för drygt en vecka sedan ut namn och adresser på över 200 fastighetsägare som under förra säsongens mätning hade över 200 Bequrell per kubikmeter radon, säger Wallin.
Nu är miljö- och byggkontoret i allmänhet och inspektören Charlotte Olsson i synnerhet nedringda av många av dessa fastigheterägare som fått brev från radonkonsulten som begärde ut och fick adresserna.

Skickar påminnelse

En del fastighetsägare har redan åtgärdat förhöjda radonhalter.
Företaget som heter Independia Group ”...skickar ut en påminnelse...” och skriver: ”Vi har ej kunnat registrera att Ni utfört en åtgärd mot den radongashalt på ... som är uppmätt”.

Tar avstånd

- Vi eller Gammadata mätteknik AB som ombesörjt själva mätningarna har inget med utskicket att göra och vi tar avstånd från vissa av formuleringarna.
- Fastighetsägarna kan till exempel inte redan vara kunder hos Independia Group, så företaget har ingen anledning att skicka ut någon som de kallar ”påminnelse” till fastighetsägarna.
Bror Wallin tillägger att radonkonsulten har rätt i, som det står i brevet, att det krävs en radonutredning för att få radonbidrag. Men Länsstyrelsen har en lista på en hel rad konsulter som utför sådana radonutredningar i länet. De kan man hitta på
”www.w.lst.se” och klicka på ”radonutredare”.
BOO ERICSSON
boo.ericsson@daladem.se
023-47 634

Mer läsning

Annons