Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondelljobbet sinkas av en massa berg

Nu skulle egentligen rondellen vid Willys ha stått klar. Men som DT berättade den 1 oktober har projektet dragit ut på tiden på grund av att det finns avsevärt mer berg på byggplatsen än vad förhandsrapporterna pekade på.

Annons

Magnus Dahlström berättar att NCC träffat på ännu mera berg så rondellbygget blir dyrare än beräknat och drar ut ytterligare på tiden.

– Som det ser ut nu hoppas vi att vara klara i slutet av november, sade Magnus Dahlström vid NCC och presstalesman för bygget till DT för en månad sedan.

Nu tvingas han meddela att bygget blir än mer försenat.

– Ja, vi har träffat på ännu mera berg, bland annat i höjd med Trädgårdsgatan där det ska sättas upp bullerplank. Var vi än gräver så är det berg. Så nu tror vi att det dröjer till någon vecka in i december innan vi är klara. Men det hänger ju också på hur det blir med vintervädret.

Magnus Dahlström och hans mannar hade inte i sin vildaste fantasi kunnat tro att det skulle finnas så mycket berg vid och under den här delen av Gamla Bangatan. Inför bygget hade det gjorts en geologisk undersökning om bergförekomsten och baserad på denna undersökning upprättades tidplanen.

Förseningen innebär förstås också att projektet blir dyrare än beräknat. Tidigare kalkyl på 19,9 miljoner är numera inaktuell.

– Under projektets genomförande har det uppdagats ett flertal avvikelser Det är inte ovanligt i entreprenader och för detta projekt finns avvikelser avseende till exempel större mängd bergschakt, ändrade förutsättningar för ledningar, omfattning och grundläggning av bullerskärm med mera, konstaterar Niklas Linnsén vid Trafikverket.

I en ny prognos så blir kostnaderna cirka 2,3 miljoner högre än i den ursprungliga beräkningen. Region Dalarna står för cirka sju miljoner medan resterande del faller på Ludvika kommun.

Om de tillkommande miljonerna ska finansieras genom besparingar på andra områden är oklart. När DT var i kontakt med kommunalrådet Leif Pettersson (S) och samhällsbyggnads ordförande Åsa Wikberg (MP) hade de inte blivit informerade om fördyringen och kunde därför inte heller kommentera hur kommunen ska hantera det ekonomiskt.

Allt berg vid platsen för rondellbygget vid korsningen Gamla Bangatan - Villagatan blir en ekonomisk huvudvärk för politikerna där borta i Stadshuset.

Mer läsning

Annons