Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Särskilda skäl" att låta känd nazist få fängelse

/
  • Fredrik Vejdeland var ansvarig utgivare för Svenska Motståndsrörelsens officiella webbplats nordfront.se.

19 oktober skulle Fredrik Vejdeland, chefredaktör och tidigare ansvarig utgivare för nordfront.se ha krupit i fängelse för att avtjäna straff för hets mot folkgrupp. Nu vädjar han om att slippa och vill ha fotboja.
Kriminalvården nekar: Det finns "särskilda skäl" att låsa in honom och är "stötande" att låta honom slippa.

Annons

37-årige Vejdeland var länge ansvarig utgivare för www.nordfront.se och som sådan ansvarig för vad som publiceras på sajten. 27 februari dömdes han av Göta hovrätt till fyra månaders fängelse för 25 fall av hets mot folkgrupp och två fall av yttrandefrihetsbrottet uppvigling.

19 oktober skulle Vejdeland ha inställt sig vid Skänninge-anstalten för att avtjäna sitt straff men kom aldrig. Vilket nämndes i förra veckans artiklar om åtalet mot Ludvika-nazisten Pär Öberg. Det kritiserades av Öberg som hävdar att Vejdeland "befinner sig i en överklagande-process".

Läs även: Nordfronts utgivare får fängelse

Vad Vejdeland överklagat är kriminalvårdens nekande i två steg till hans ansökan om att få avtjäna sitt straff med fotboja. Vejdeland nekas detta med motiveringen att den brottslighet han döms för "är av sådan art" att den kan fortsätta i eller från bostaden. I beslutet skrivs rent ut att det vore "stötande" om Vejdeland skulle tillåtas verkställa straffet och att det därför "föreligger särskilda skäl" mot att tillåta det.

Även i överprövningen framhålls de särskilda skälen neka just honom fotboja och noteras att det vore "stötande och oförsvarligt" och att låta en person som Vejdeland slippa anstalt vilket leder till att beslutet ska stå fast. 21 oktober avslog också Förvaltningsrätten i Göteborg ett överklagande från Vejdeland med konstaterandet att samma "särskilda skäl" för fängelse föreligger. Vejdeland har dock fortfarande möjligheten att överklaga ytterligare ett steg – till Kammarrätten.

Fredrik Vejdeland är i dag verksam som chefredaktör för nordfront.se och uppger på hemsidan att han är medlem i Svenska Motståndsrörelsen (SMR) sedan 2002. Han kallar sig nationalsocialist. Det kan i sammanhanget nämnas att han även 2006 och 2012 dömts för hets mot folkgrupp, då med dagsböter som straff. Göta hovrätt sammanförde domen från 2012 med den senaste i ett gemensamt straff.

Vad Vejdeland döms för är i huvudsak nätkommentarer som han som utgivare blir ansvarig för. Kommentarerna hetsar mot gruppen invandrare, gruppen homosexuella och folkgruppen judar. Det senare bland annat genom att hylla Hitler på dennes 120-årsdag.

Dessutom döms han för kommentaren "död åt ZOG" – samma uttryck som kamraten Öberg stod inför rätta för i Falun nyligen. Bokstavskombinationen ZOG, är engelsk förkortning av "sionistiska ockupationsregeringen" som nazisterna använder om i stort sett alla motståndare. I samband med rättegången mot honom förklarade Pär Öberg för undertecknad att exempelvis Mittmedia var del i denna "sionistiska ockupationsregering".

Läs även: Vi kommer snart att ta över makten

Läs även: Därför försvarar jag en nationalsocialist

Läs även: Doktorand lät nazist tala

Läs även: Walles höll på ända in i döden

Mer läsning

Annons